49er: Brødrene Mads og Tomas Mathisen har OL som mål.
49er: Brødrene Mads og Tomas Mathisen har OL som mål.

Drømmen om Tokyo

Brødrene Mathisen har én sjanse igjen for nasjonskvalifisering i 49er

Publisert Sist oppdatert

Mathisen brødrene Tomas og Mads fra Risør satte seg allerede i 2013 mål om OL deltakelse i Tokyo i 2020. Da ble de tildelt LOS fondets stipend som utløste drømmen som har ført dem dit de er i dag. På dette tidspunktet seilte de 29er, som de fortsatte med de fire påfølgende år, etter hvert med svært gode resultater. I 2017 gikk de over 49er. Nå seiler de på heltid med permisjon fra studier.

EM U23 høydepunktet i 2019

Tvillingene oppnådde en sterk 5. plass i VM i U23 som ble arrangert på hjemmebane i Risør i juli og avsluttet 2019 sesongen med å vinne EM i U23 klassen for 49er. Det representerer et foreløpig høydepunkt i karrieren og som ga et nytt håp om OL kvalifisering i 2020.

Får én sjanse

De norske seilerne har sin siste mulighet til å sikre nasjonsplass Norge i World Cup regattaen i Genoa fra 12. april. Den beste europeiske båten som ikke allerede har kvalifisert sin nasjon til OL vinner plassen. Mathisen brødrene er et av flere god europeiske lag som skal kjempe om den ledige plassen. – Om de gjør alt riktig har de absolutt en mulighet, sier treneren til det norske 49erFX laget, Thomas Guttormsen.

I teorien kan man kvalifisere som 13. beste europeiske nasjon. Tiden frem mot verdenscupregattaen går derfor med til skjerpet trening.

Ny mann i støtteapparat

Støtteapparatet er utvidet med Anders Wilhelmsen som også var en støtteperson da Star teamet Melleby/Pedersen tok sin 4. plass i London OL i 2012. Fokusområdet vårt ligger nå i kommunikasjon på og av vannet, samt de mentale forberedelsene rundt dette. Så langt har Wilhelmsen vært med på to regattaer i 2019 og ved utallige telefonsamtaler. Han bidrar både under trening og regatta på Palma, Mallorca og under verdenscupregattaen i Genoa.

Svensk trenerhjelp

NSF har også ansatt svenske Mikael Lundh som skal bidra i 49er laget- Vi er overbevist om han vil tilføre oss ny og viktig kompetanse som vil bringe alle norske 49er seilerne videre, sier Tomas Mathisen. - Lund skal primært jobbe med å få frem, et godt lag i 49er og 49erFX med tanke på OL i 2024. Om det skulle føre til nasjonskvalifisering i 49er allerede i 2020, ville det være en stor bonus, sier Thomas Guttormsen.

Kan få lærlingplass

Kvoteplass betyr ikke automatisk OL billett til Tokyo. Sportssjefen og Olympiatoppen må vurdere og de eventuelt vil fravike uttaks kriteriene for å sende et lag som kan ha nytte av OL erfaringer i år med tanke på 2024. Norsk seiling har hatt gode erfaringer med å gi lovende seilere et kort selv om de strengt tatt ikke var kvalifisert. Både Siren Sundby og broren Christoffer var «OL lærlinger» i 2000. Det svarte seg som vi husker da Siren tok gull i E-joller og Christoffer sammen med Frode Bovim tok 4. plass i 49er.

SATSER: Mads og Thomas Mathisen
SATSER: Mads og Thomas Mathisen