SOL: Navmet på båten skal byttes til «Solskinn», og det passet bra når Seilas var å tok en prat.

Lager filmdokumentar om egen langtur

Gutta på «Solskinn» er klare for eventyr med kamera. Askergjengen ønsker at turen skal hjelpe fattige på Haiti.

Publisert Sist oppdatert
KURS: Gutta var i våres på ISAF sikkerhetskurs i Bergen.

Gutta har kjøpt en X-452 fra slutten av 80-tallet. Båten har vær på flere langturer før, og ble kjøpt fra en av guttas bror. Den kostet 900 000,-, men krever noen kroner for å være klar for ny Atlanterhavskryssning. Ny redningsflåte skal kjøpes inn, og putetrekk I salongen byttes. Båten har også diverse lekkasjer som må tettes. Tidligere eier har gitt mange gode tips, og skal også være med I starten av turen for at gjengen skal bli godt kjent med båten. Alle er vokst opp med båtliv, men erfaring fra seiling på åpent hav mangler.

Planen er å selge båter når de kommer hjem, og helst til noen andre unge som vil søke opplevelser, akkurat som på med en russebuss. 

Filmklipp og dokumentar

Turen skal grundig dokumenteres, og det med filmkamera. Gutta har til og med kjøpt inn drone for å få god klipp. Kim Bye er utdannet innen film og media, og får brukt sine kunnskaper.

–      Vi skal by på oss selv. Det blir rigget opp et kamera under dekk hvor vi skal lire av oss våre opplevelser og frustrasjoner i en slags dagboksform. Jeg føler at det kan være tungt, men må til for å skape godt innhold, forklarer Bye.

– Det blir mer jobb med filming, men vi vil også få minner for livet på harddisk. Filmingen vil kanskje også gjøre at vi får opplevde mer, og at vi blir mer engasjert under veis, mener Espen Myklebust.

Gutta er klar over at vennskapet settes på en hard prøve, og har alt diskutert hverandres styrker og svakheter, foran filmkamerat.

–      Vi kommer nok til å publisere en film ca hver måned, eller etter at det har skjedd noe spesielt. Vi vil opprette en Youtube-kanal, forteller Bye. Seilas vil følge «Solskinn» på sine opplevelser. 

Innsamling av nødhjelp

Solskinnsgutta vil også bidra med noe under reisen. De har derfor startet et innsamlingsprosjekt med navn Prosjekt Haiti. Målet er å samle inn 15 000 dollar. Det skal finansiere en helsestasjon på Haiti. Helsestasjonen skal setter opp I et samfunnshus. Haiti er også et av stedene de skal besøke på langturen som skal vare ett år.

Gutta har mest lyst til å ta veien nordover til Canada og Grønnland, men er usikker på om de får tid til det.

 

Du finner «Solskinn» på nett her

GODT BRUKT: Båten, en X-452 har seilt langt. Den har fire lugarer og mye plass, men krever også en del vedlikehold.
KLARE: Skipper Joppe Havig-Gjelseth med Andreas Nikolai Bjørn-Hansen, Kim Bye og Espen Myklebust, klare for langtur.