FORTVILET: Francois Gabart var tydeligvis preget av å være fanget i den sorte gryte.

Grusom dag for Francois Gabart

Franskmannen tapte 300 nm på å bli fanget i Stillebeltet.

Publisert Sist oppdatert
BAK: For første gang ligger Gabart bak skjemat til Covilles rekordseilas fra i fjor.
ØST: Høytrykket gjør det mulig for Gabart å sile en kortere vei sydover, men det kan bli utfordrende om tre til fire døgn.

Det så ikke så galt ut på værprognosene. Det virket som at det var en passasje gjennom Stillebeltet mot vest, med det så stopp. Eller Thomas Coville hadde en svært rask seilas gjennom Stillebeltet i fjor. Ledelsen til Gabart på Covilles rekord gikk fra 130 nm pluss, til 160  nm minus.

Snittfarten til Gabart falt fra 28 knop til usle 12 knop.

Det femte døgnet seilte Gabart 380 nm, mens Coville klarte 625 nm.

Den sorte gryte

Dagen i går blir av franskmennene beskrevet som den sorte gryte, men det er ikke hel svart for Gabart. Det ser ut som at Stillebeltet har ligget litt lengre nord, enn i fjor.

I går kveld snudde det. En stadig økene negativ differanse ble snudd til en mindre differanse. Franskmannen holder nå en høyere fart enn det Coville gjorde etter nesten seks døgn. Coville lå lengre øst, som gir en mer gunstig vindvinkel, men Gabart står opp kysten av Brasil, og vil kunne slakke skjøtene jo lengre syd han kommer.

Coville hadde en ekstremt rask start. Gabart har vist at hans båt er raskere.

Spennende dager

Gabart får gode seilforhold de neste dagene. For ett år siden lå høytrykket i Sør Atlanteren langt vest. Det gjorde at Coville måtte velge en stor bue for å komme syd til lavtrykkene i syd.

Nå ligger høytrykket lengre øst, som gir en kortere vei for Gabart. Med høyttykket ligger også langt syd. Det kan bety at Gabart må langt syd for Cape Town, før kursen legges direkte østover, men det er tre fire dager til.