TØFT: Det har blitt lange dager i jolla for Klann som ligger litt bak skjemaet.
TØFT: Det har blitt lange dager i jolla for Klann som ligger litt bak skjemaet.

Lange dager for Magne Klann

Klann brukte 12 timer på 20 nautiske mil 30. april. Han har 900 igjen.

Publisert Sist oppdatert
LETT: En av grunnene til å seile RS Aero er den lave vekten. Klann kan bære båten opp på strender uten hjelp.
LETT: En av grunnene til å seile RS Aero er den lave vekten. Klann kan bære båten opp på strender uten hjelp.

Det er langt fra Nordkapp til Lindesnes, veldig langt. Jolleseileren fra Son i Akershus startet seilasen fra Nordkapp 25. april, og etter fem dager har han seilt 110 nautiske mil. Det har gitt en snittdistanse på 24 nm per dag, og bak målet han sette seg før start. 

– Jeg har beregnet å seile ca 35 nm per dag, men forholdene vil bestemme. Er det gode forhold vil det bli lengre, er det dårlige forhold, blir det kortere. Jeg har satt ut flere hundre steder jeg kan gå i havn, fortalte Klann til SEILmagasinet før avreisen. 

Så langt har ikke vinden vært helt på hans side, tross for at retningen har vært riktig. Det har enten blåst for mye, eller i det minste laget som i går hvor det gikk svært smått fra sørspissen til Bergsfjord i Loppa kommune, hans sannsynligvis siste stopp i Finnmark.

– Jeg har planer om å nå Skjervøy i dag, og krysse Loppehavet, forteller Klann på telefon. Han er sliten etter en lang dag i går, og kjenner 12 timer i en liten jolle på kroppen. Han vil derfor ikke stresse avreisen 1. mai, tross for at han føler han burde vært avgåre allerede. 

Lavere fart

Klann seileren er RS Aero, en rask jolle, men det vanskelig å holde en høy snittfart. I planene beregnet Klann en snittfart på fem knop. Med denne farten ville han bare ha brukt fire timer, mot 12 som han brukte. I går seilte han bare 1,7 knop i snitt. 

Den raskeste etappen hadde Klann andre seilingsdag fra Hjemsøya til Akkarfjord. Han seilte da 40 nm på åtte timer, som gir fem knop i snitt. 

Så langt har Klann sittet i jolla i 38 timer, og hatt en snittfart på 2,9 knop. 

– Jeg hadde beregnet at det ville bli dager med lite vind, men var ikke helt forberedt på hvordan dette skulle løses. Jeg står å rokker båten, og klarer å holde en fart på ca en knop på den måten, men det er tungt. I går måtte jeg til Bergsfjord, det var ingen alternativer, forteller Klann.

Vinden snur

Den første uken har vært preget av vind fra øst. Det er en kunstig retning for Klann som har seilt sydvestover. Det er det nå også, som sammen med sol og plussgrader gjør det idyllisk, men igjen er det vindstille. Neste mål er å passere det beryktete loppehavet. Vinden kommer, men fra syd. Onsdag 2. mai vil det blåse liten kuling fra syd, og det er både for kraftig vind, og fra feil retning. Torsdag vil det bli enda mer, så alt tyder på at Klann vil bli liggende værfast, om han ikke kommer seg videre i dag. Skjervøy er ett alternativ, 25 nm sydvest. 

– Det er et lite drag her nå, og det skal bli mer. Til nå har jeg hatt vinden rett i rumpa, og det er ikke gunstig i så lett vind. I dag ser det ut som at det blir litt skjæring, forteller jolleseileren. Han har også slitt med motstrøm. Tidevannet er slik at den nå renner østover midt på dagen.

– Jeg har hatt ca en knops motstrøm. Jeg har heller valgt å forsøke å unngå strømmen ved å seile inn mot land, enn å starte etappen grytidlig på morgenen, eller sent på kvelden, forteller Klann til SEILmagasinet. 

Tettsted uten vei

Det er ikke tvil om at Klann opplever eksotiske steder. Bergsfjord, som han kom i går kveld er et lite tettsted med skole og barnehage, men uten veiforbindelse. Stedet har et vannkraftverk, og det bor 93 personer i følge wikipedia. Det er fergeforbindelse til Øksfjord som er kommunesenteret i Loppa med til sammen 1000 innbyggere. 

I Bergsfjord besøker Klann en seilervenn på stedet som har kjøpt ett sted som skal brukes til ekstremturisme. Skimulighetene skal være fantastiske på øya. 

 

Magne Klanns etapper

25. april, Skarsvåg - Hjelmøya, distanse 25 nm, seiltid, 10 timer, snittfart 2,5 knop

27. april, Hjelmøya - Akkarfjord, distanse 40 nm, seiltid 8 timer, snittfart 5 knop

29 april, Akkarfjord - Leirbukta/Sørøya, distanse 23 nm, seiltid 8 timer, 2,9 knop

30. april Leirbukta/Sørøya- Bergsfjord, distanse 20 nm, seiltid 12 timer, 1,7 knop

LANGT: Klann har i løpet av fem dager seilt ca 1/10 av distansen til Lindesnes.
LANGT: Klann har i løpet av fem dager seilt ca 1/10 av distansen til Lindesnes.
YR: Klann vil nå få vinden mot seg.
YR: Klann vil nå få vinden mot seg.
TURISTER: Magne Klann sammen med skiturister i Bergsfjord.
TURISTER: Magne Klann sammen med skiturister i Bergsfjord.
UTSEILT: Klann har seilt fire etapper, og er like ved grensen mellom Finnmark og Troms.
UTSEILT: Klann har seilt fire etapper, og er like ved grensen mellom Finnmark og Troms.