PØLSE: Silzig skal gjøre det enklere å redde folk opp fra sjøen. Produktet er et sjendent syn i Norge.

Den moderne hesteskobøya

Silzig er en ny type mann-over-bord utstyr du nå ser på alle tøffe franske båter, men aldri i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Silzig er en type fransk pølse som spises i Bretagne, men er også navnet på et produkt som skal gjøre det enklere å redde folk som faller over bord.

Franskmenn er ikke så nøye med å bruke redningsvest i fint vær, men de tar sikkerheten på alvor. Silzig er utviklet for å erstatte hesteskobøyen, og er et produkt som både hjelper personen med å holde seg flytende, og også fungerer som en løftestropp når personen heises opp om bord.

Henger klar

SEILmagasinet ble oppmerksom på produktet for noen år siden da vi testet en Pogo. Den tyske fotografen ville fjerne den orange pølsa da han mente produktet ødela båtens estetikk, men da fikk han en fransk skyllebøtte.

Silzig skal henge på rekka på akterspeilet klar for å bli kastet ut til personen i vannet. Mange franske RIBer har også slike liggende på dørken i båten.

Om du studerer bilder av MiniTransat, Class 40 og IMOCA-båter, så vil de se at de fleste har Silzig på hekken.

Festet til båten

Silzig skal festes til en langt flytetau, slik at personen i vannet skal få tak i det, om båten tar en sving rundt. Personen i vannet skal enklet klare å snurpe pølsa sammen under armene. Silzig skal tåle 1,1 tonn, og den har 145 newton i oppdrift.

I Frankrike koster produktet 160 euro. Vi har ikke klart å finne denne i salg i norske butikker. Norske båter som har en slik er gjerne båter seilt hjem fra Frankrike.

INSTRUKSJON: Pølsa har også kraftige håndtak som gjør at mannskap om bord kan hjelpe til med å løfte.