RISØR: World Match Racing Tour kommer nå til Sørlandsbyen.
RISØR: World Match Racing Tour kommer nå til Sørlandsbyen.

Sørlandsgutter mot verdenseliten

Petter Mørland Pedersen fra Arendal og Risørguttene Tomas og Mads Mathisen har fått wild card til årets viktigste regatta i Norge.   

Publisert Sist oppdatert
WILDCARD: Christian Løken og Petter Mørland Pedersen stiller lag i Risør.
WILDCARD: Christian Løken og Petter Mørland Pedersen stiller lag i Risør.

Når Match Cup Norway åpner I Risør torsdag er det med et stjernespekket utvalg seilere som stiller til start. 12 av verdens beste matchseilere fra syv nasjoner som alle er forhåndskvalifisert deltar i regattaen som er den andre i årets verdenscupserie i matchseilng. Avslutningen går senere i år i Kina.

Den første ble avviklet i seilermetropolen Marstrand på den svenske vestkysten for drøyt to uker siden. Da vant franskmannen Yann Guichard som ved siden av matchseiling også satser på rekordseilaser jorden rundt i en 130 fots trimaran. 

Eliten til Risør

Blant de andre deltakerne er de to siste års verdensmestere Phil Robertson, New Zealand og Torvar Mirsky, Australia, samt briten Ian Williams som vant den skandiviske serien i de samme M32 katamaranene i Risør ifjor. Williams kan ikke prise den pittoreske sørlandsbyen nok og fremhever de glimrende seilerforholdene i Risør. 

Også på deltakerlisten finner vi danske Jonas Warrer, olympisk mester i 49er fra 2008 og et kobbel sultne svensker anført av Nicklas Dackhammar som ble nummer tre i Marstrand.

Norsk lag

Mot disse kjemper et norsk lag som ikke normalt kjemper i denne ligaen, men som har fått et wild card til regattaen i Risør. Petter Mørland Pedersen fra Arendal og Christian Løken fra Oslo har tidligere i år lansert et mulig norsk America’s Cup prosjekt og tar denne regattaen som en del av forberedelsene til dette. Med seg å laget har de fått de lovende Risørseilerne Tomas og Mads Mathisen som sist helg vant  seilsportsliga-stevnet i Molde i kamp med de beste norske klubblagene. Risørguttene satser eller i OL klassen 49er og har som må å delta i den olympiske regattaen i Tokyo 2020. Pedersen og Løken har mange norgesmesterskap bak seg i den tallrike Express-klassen og Pedersen har i tillegg til VM seieren i X-35 klassen tidligere i sommer også en 4. plass fra OL 2012 i London bak seg.

Starter i morgen

Match Cup Norway starter torsdag 26. med en serie fleet races, det vil si at alle de seks M32 katamaranene er i aksjon samtidig. Etter to dagers seilaser der alle får sjansen til å møte hverandre flere ganger, danner rekkefølgen seedingen for de avgjørende matchseilaser der to og to båter møtes til parvis duell. Lørdag og søndag går med til kvart- og semifinaler før de to beste møtes til den store finalen søndag. 

Risør har etablert seg som en populær arena for matchseiling, både fordi banen mellom Holmen og Stangholmen byr på fair og spektakulær seiling, ikke minst til glede for publikum som kan følge seilasene på nært hold fra Dampskipsbryggen eller fra Kastellet. Mange mener at dette er Norges beste regattabane der man både tar hensyn til seilernes sportslige forhold og til publikum.

Ekstramannskap

I tillegg til båtenes vanlige mannskap, er det anledning til å invitere seilere utenom laget til et såkalt Hot Seat i regattaen. Her får vanlige seilere muligheten til å seile på lag med verdens fremste proffer, dog uten å delta i selve manøvrene eller lagets taktiske disposisjoner. Arrangøren har valgt  å invitere en rekke norske juniorseiler som i sommer har gjort det spesielt bra, med seire eller medaljeplasseringer i internasjonale mesterskap. Blant annet kommer ungdoms verdensmestrene i 29er, Mathias Berthet og Alexander Frank-Penty og Nora Edland som vant jenteklassen. Årets Europamester i Waszp, en enmannsjolle på foiler, Nicolai Jacobsen og Alexander Ringstad som ble beste junior i EM i Moth-klassen og Mathilde Robertstad, sølvvinner i EM for Optimistjoller, kommer også til Risør for å innta Hot Seats.

 

Deltakere I Match Cup Norway;

Phil Robertson, NZL

Harry Price, AUS

Ian Williams, GBR

Johnie Berntsson, SWE

Måns Holmberg, SWE

Torvar Mirsky, AUS

Nicklas Dackhammar, SWE

Pieter Jan Postma, NED

Yann Guichard, FRA

Jonas Warrer, DEN - OL mester 49er 2008

Daniel Bjørnholt, DEN

Petter Mørland Pedersen, NOR - verdensmester X-35 2018 

5th July 2017. GKSS Match Cup Sweden, Marstrand, Sweden.
5th July 2017. GKSS Match Cup Sweden, Marstrand, Sweden.