VM i Zoom8

Mathias Kvitrud Haugstad verdensmester

Mathias Kvitrud Haugstad verdensmester

Mathias Kvitrud Haugstad (18) har gjort tidenes come back i Zoom8 og ble verdensmester i dag.

Publisert Sist oppdatert

Så å si ut av intet har Norge fått nok en ung verdensmester denne uken. Mathias Kvitrud Haugstad la bort Zoom8-jollen etter forrige sesong fordi han var blitt for gammel, men internasjonalt kan man seile i enda ett år (I Norge kan man seile Zoom8 i det året du fyller 18, internasjonalt ut det året du fyller 19). Derfor fant han frem Zoom8-jollen igjen – og gikk helt til topps.

NOEN UKER FØR. – Jeg begynte med litt rolig oppkjøring på Blakstadtangen for noen uker siden, for å finne tilbake til Zoom8-teknikkken igjen. Deretter dro vi en uke i forkant til VM-banen i Träslövsläge, som ligger 45 minutter sør for Göteborg, hvor jeg lå og trente. Etter hvert kom Zoom8-treneren min fra gammelt av, Pernille Ringvold, og da fikk jeg virkelig god hjelp. Uten henne hadde jeg aldri klart dette, sier Mathias Kvitrud Haugstad til SEILmagasinet.no.

HÅPET PÅ MYE VIND. Han hadde håpet på mye vind, for med alderen kommer også økt vekt. Idealvekten for en Zoom8-seiler ligger på mellom 45 og 50/60 kilo. Med sine 63 kilo syntes 18-åringen fra Asker at han var i tyngste laget.

– Ja, og dessuten har jeg alltid vært best når det blåser, sier han.

STARTET BESKJEDENT. Første dag var det lite vind og da ble det som ventet tungt for ham med 3., 15. og 21. plass. Det luktet ikke spesielt mye gull av innledningen.

Neste dag kom det mer vind – opp mot 15–16 m/sek – og da likte Mathias seg bedre. Det ble gjennomført kun én seilas og den endte med 2. plass, og Mathias fikk bekreftet at gamle kunster ikke var glemt.

3. dag blåste det så mye at alle seilasene ble utsatt.

– Dagen før var det en båt som sank, en seiler besvimte og en kom på sykehus, så arrangørene var nok blitt litt betenkte, sier Mathias Kvitrud  Haugstad.

Selv skulle han gjerne ha seilt.

STERK AVSLUTNING. 4. og siste dag fikk arrangørene gjennomført fire seilaser i løyende vind.

– Den siste seilasen foregikk i nesten ingen vind, forteller Mathias.

Før VMs siste dag lå han på 5. plass. Russeren Alexander Shelting ledet, men Mathias åpnet sterkt med to førsteplasser. Russeren fikk to 7. plasser. Asker-seileren hadde dermed kappet inn på forspranget, og plutselig var det han som var russerens sterkeste opponent.

I den neste seilasen knappet Mathias ytterligere inn på forspranget: 4. plass mot russerens 6. plass.

AVSLUTNING I LITE VIND. I den siste seilasen blåste det nesten ingenting.

– Da fant jeg virkelig igjen den gamle Zoom8-teknikken, og jeg seilte faktisk veldig fort i denne seilasen og føk forbi seilere som var langt lettere enn meg, forteller Mathias.

GULL. Det endte med en 6. plass, mens russeren «sprakk» helt med en 41. plass. Han måtte derved ta med en 11. plass i sammendraget, og da var det duket for gull til Asker-seileren – med tre poengs margin.

Når han kommer hjem, legges atter Zoom8-jollen vekk, og det er 29er-seiling som gjelder. Makkeren hans skal imidlertid ut i studier, så nå er han på jakt etter en ny partner.

BRONSE I JENTEKLASSEN. I jenteklassen ble det også norsk medalje ved Helene Mjelde Gjerde som tok  bronse etter to danske seilere. Også hun avsluttet meget sterkt siste dag med serien med 1-6-4-3 – noe som endte med bronse, bare ett poeng unna søvmedaljen.

STOR NORSK TROPP. Norge deltok med en stor tropp seilere i mesterskapet. Hele 24 norske gutter og 10 jenter var med.

Zoom8 er en forholdvis ung, internasjonal klasse, og tilsammen var åtte nasjoner representert. Foruten Skandinavia med Norge, Sverige, Danmark og Finland, stilte seilere fra Russland, Estland, Østerrike og Romania til start. Totalt deltok det 60 jenter og 94 gutter.

FEM BLANT DE SEKS BESTE. Foruten de to norske medaljevinnerne, var det også tre andre norske som plasserte seg blant de seks beste:

Ingrid Kvaale Nordaas fra Bergen, som i likhet med Mathias Kvitrud Haugstad har falt for den norske aldersgrensen og sluttet i klassen, åpnet mesterskapet knallgodt med to strake seire. Lenge var hun med i kampen om selve VM-tittelen, men i 6. seilas fikk hun black flag (tjuvstart), og etter det var hun ikke helt på høyden, men endte likevel på en god 5. plass.

Eirik Gamnæs og Jon-Alexander Hvam seilte likeså  inn til gode 5. og 6. plass i gutteklassen.

Komplett resultatliste finner du her.