Inn i øverste liga

MINITONN: Petter Muren, Anniken Muren, Jan Muren og Elling Rishoff startet sin seilkarriere i minitonn med selvbygde båter. Nå skal de seile sammen i en ClubSwan 50 fra neste sesong av.
MINITONN: Petter Muren, Anniken Muren, Jan Muren og Elling Rishoff startet sin seilkarriere i minitonn med selvbygde båter. Nå skal de seile sammen i en ClubSwan 50 fra neste sesong av.

Fra minitonn til Club Swan 50

På 1980-tallet bygde de og seilte minitonnere. Til neste år satser den samme gjengen i en av verdens for tiden hotteste klasser.

Publisert Sist oppdatert

Brødrene Petter og Jan Muren og kameraten Elling Rishoff var tre av mange seilere som på 1980-tallet hadde klærne fulle av glassfiberstøv og trefliser. Da var det slett ikke uvanlig at man selv bygde båten man seilte i. Det var en boom av selvbygging i både halvtonn- og minitonn-klassen. Selv seilte Muren-familien en rød minitonner de kalte «Dinogmin». Båten eksisterer fortsatt og seilte senest i 2016 Færderseilasen med Ellings sønn, Øyvind, som skipper.

Den gangen var gutta unge. Nå er de voksne, men lysten til å konkurrere og utforske seilsporten er langtfra borte. Elling tør være godt kjent som landets ledende shorthanded-seiler der han troner høyest på SEILmagasinet Shorthanded-ranking, mens Jan Muren, sammen med Svein Are Løtveit, har atskillige triumfer i Luffe 40-en «Olisabeth» bak seg – blant annet en rekke Færder-seire og over all-seier i Pantaenius Bohusracet. Petter er den som har ligget lavest i regatta-terrenget i de senere årene, men han har på den annen side gjort det mulig at de nå sammen skal prøve seg i en seilerverdenens mest foroverlente klasser for tiden, ClubSwan 50.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

CLUBSWAN 50: Swans 50-foter er allerede etablert som entypeklasse. Satsingen ra det finske verftets side var både selvsikker og frisk ved at det ble bygd hele tre prototyper for å utvikle modellen. «Earlybird» er en tysk båt.
CLUBSWAN 50: Swans 50-foter er allerede etablert som entypeklasse. Satsingen ra det finske verftets side var både selvsikker og frisk ved at det ble bygd hele tre prototyper for å utvikle modellen. «Earlybird» er en tysk båt.

Den nye båten ankommer Norge i midten av mai i 2018 – og målet er å være først i mål i de regattaene de stiller opp i. Det betyr at Wolfpack-laget i sin TP 52 (ex-«FRam XI») vil få en utfordrer.

Et overraskende kjøp

– Vi var på båtutstillingen i Stockholm i vinter der en ClubSwan 50 var utstilt og hvor vi gikk båten nøye etter i sømmene. Det vi så, så svært tillitvekkende ut, sier Petter og Jan.

De er i likhet med Elling begge ingeniører fra Marin-NTNU og alt fra ror- og kjølfester, styresystemer, trimanordninger, byggemetoder og strukturer ble studert i timesvis. Halvannen uke etterpå var salgskontrakten undertegnet.

Salgsapparatet til Swan hadde neppet ventet seg det fra de tre «amatørene» fra Norge, som sammen med Petters kone, Anniken, besiktiget båten. Vanligvis er det dresskledte herrer i selskap med «rock stars» fra den internasjonale regatta-arenaen som selgerne har med å gjøre, og større tro på at de sto overfor potensielle kjøpere fikk selgerne fra det kjente, finske verftet neppe da nordmennene uttalte at et av målene med å kjøpe båten, var å vinne onsdagsregattaene i Asker Seilforening.

– Vi syntes jo det ville være et mål som kledde modellbetegnelsen «Club» godt, ler Jan Muren.

Selgerne på «båtmässan« så forundret ut.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

RØD: Som minitonneren «Dinogmin» var, blir også den nye ClubSwan 50-en rød.
RØD: Som minitonneren «Dinogmin» var, blir også den nye ClubSwan 50-en rød.

Nå er nok målene med båten på sikt litt større enn det.

– Først må vi lære båten godt å kjenne. Det er en krevende og potent båt med mye seil og lett skrog. 50-foteren veier kun 8,1 tonn og den største gennakeren er på 260 kvm. Båten har ingen grindere, så det sies at det kreves tre mannskaper på skjøtet og to på vinsjen for å kunne hale over gennakeren i jibbene. Og alt skjer fort, forteller Petter Muren, som vil være den som står til rors om bord.

Systematisk tilnærming

ClubSwan 50 er en streng entypeklasse der man blant annet har en paragraf som omtales som «owner’s rule». Den sier at eieren skal stå til rors, og det er en regel som skal gi en beskyttelse mot at man skal kunne kjøpe seg til seire ved å plassere verdensstjerner ved roret.

– Selv om vi er en «gjeng amatører», vil jeg ikke si at vi er helt amatører når det kommer til seiling. Noe har vi lært opp igjennom årene, og i kraft av vår utdannelse som ingeniører, vår yrkeserfaring og nettverk, så tror jeg vi skal være i stand til å bygge et godt lag og utvikle en potent båt. Nøkkelen blir å kunne få trent nok slik at vi vil få manøvrene til å gå som smurt. Å få båten til å seile fort, tror jeg vi skal klare gjennom en systematisk og vitenskapelig tilnærming, sier Elling Rishoff.

Han arbeider selv i DNV•GL (Det norske Veritas) og forteller at de der blant annet hjelper det amerikanske America’s Cup-prosjektet «Oracle» med forberedelser til sommerens dyst på Bermuda. Petter Muren er visepresident i det amerikanske elektronikk-firmaet Flir, som blant annet eier Raymarine. Jan har på sin side opp igjennom årene vært i kontakt med flere Volvo Ocean Race- og America’s Cup-prosjekter, og som «delivery skipper» om bord i VO 70-en «Camper», er han den eneste av de tre med virkelig storbåt-erfaring. Nettverket er stort og sammensatt, noe de håper å kunne få glede av i arbeidet med å perfeksjonere både båten og seilkunnskapen.

Vil utvikle seilgarderoben

De vil også ha et nært samarbeid med North Sails og Christen With og Henrik Terjesen når det gjelder å utvikle seilgarderoben. ClubSwan 50-regel foreskriver en seilgarderobe som består av storseil, to ikke-overlappende fokker (3-ere), en mindre fokk (4-er), en «fractional code 0»-forseil og to asymmetriske spinnakre.

– Når vi seiler etter ORC-regelen står vi litt friere, og da vil vi nok også ta om bord en mastehead code 0-fokk som settes ytterst på baugsprydet og som gir oss ca. 25 kvm mer seil, forteller Petter.

Han ser ikke bort fra at de, dersom de føler at de får dreis på båten, også vil ta den til Middelhavet for å måle krefter mot de beste der. Med mindre det også blir større ClubSwan 50-er regattaer i Nord-Europa. Flere russiske lag som tidligere seilte Swan 60-er, har bestilt båter, og de har tidligere konkurrert i Østersjøen.

ClubSwan 50 er en avansert bygd båt der det aller meste om bord er bygd i karbonfiber. I alle detaljer er det et fokus på vekt, noe som også reflekteres i prislisten for ekstrautstyr: Ved siden av prisen er vekten på utstyret oppgitt.

Et familie-prosjekt

Båten skal ha et mannskap på 12–14 seilere, og skipper Petter Muren forteller at det vil nok være flere gamle minitonn-seilere som vil finne veien om bord. Dessuten vil guttas barn være med i mannskapet i tillegg til andre, unge seilere. Det er fysisk krevende å seile en båt av dette kaliberet.

Både Jan Muren og Elling Rishoff vil satse på shorthanded-seiling i år, men fra og med 2018 vil den nye båten få førsteprioritet. Og når de ikke seiler regatta, vil Petter og Anniken bruke båten på tur.

15. mai 2018 skal båten hentes i Jakobstad i Finland og seiles til hjemmehavnen i Asker, som enten vil bli på Blakstadtangen eller i Vollen.

SEILmagasinet var om bord i ClubSwan 50 under båtmessen i Dusseldorf.

LES: Messens mest oppsiktsvekkende seilbåt

ClubSwan 50

Lengde (inkl baugspryd)    16,74 m

Skroglengde    15,24 m

Vannlinjelengde    14,00 m

Bredde    4,20 m

Dypgående    3,50 m

Deplasement    8100 kg

Ballast     3500 kg

Motor     40 hk

Forseil    65 m2

Storseil    93 m2

Gennaker     235 m2

Konstruktør    Juan Kouyoumdjian

Verft    Swan, Finland

Per i dag blir en båt ferdigstilt i måneden. Den største regatta-aktiviteten skjer i Middelhavet, og regattasesongen starter med Sail Racing PalmaVela fra 3. til 7. mai. Deretter følger tre andre regattaer. Klassen har et rankingsystem der alle resultater ClubSwan 50-er oppnår, teller med ulik vekting, hvilket betyr at også onsdagsregattaene i Asker Seilforening vil bli tellende på verdensrankingen.