Mitt hav

INTERESSE: Det er økt interesse for seiling og båtliv, og etterspørselen etter båter er stor.

Tilbake til seiling

Publisert

2020 ble året da mye ble annerledes. Båtlivet eksploderte i sommer, og etterspørselen etter seilbåt nådde nye høyder. Denne interessen har vedvart, og bruktmarkedet har snudd til å bli selgers marked. Mye tyder på at det blir ferie i Norge neste sommer også.

Også verftene opplever økt interesse for seiling, og de fleste store har ikke lenger muligheter til å levere båter før sesongen 2021. I Tyskland og Nederland er bruktmarkedet støvsugd, og prisene eldre båter omsettes for ligger langt over bruktprisene her hjemme.

Markedet her i Norge har fått en overraskende vri. I de siste 20 årene er det komfortable seilende landsteder markedet har villet ha. Nå rapporterer Heitmann om en stor etterspørsel etter Jeanneaus nye regattabåt. Flere vil ha det gøy når de seiler, og de vil ofre komfort for fart. I dette bladet kan du lese vår 100 nautiske mil lange test av båten. Sun Fast 3300 er utviklet for shorthandedseiling, og dette er en type seiling som har eksplodert i år.

Under NM i shorthanded-seiling måtte Nesodden Seilforening si stopp til båter som ville delta fordi arrangementet ikke skulle overskride 100 båter med 200 deltagere. Familieklasse har også dukket opp i løpet av året. Flere av kjøperne av Sun Fast 3300 er mann og kone, far og sønn eller datter, som skal prøve seg sammen på regattabanen. Shorthandedseiling skal bli en del av OL-programmet 2024, og da med mixed-lag. Lag med mann og kvinne ble også gjennomført i J/70-klassen i høst med stor suksess.

Silje Brathagen With jobber for å få med seg flere jenter inn i seilsporten, og lykkes med det. Hun er denne utgavens seilerportrett.

Også SEILmagasinets salgstall viser økt interesse for seiling. I løpet av sommeren har vi vokst med over 1000 nye abonnenter. En del av disse nye abonnentene er medlemmer i seilforeninger som også opplever en vekst.

Unge seilere har i år møtt sine idoler, våre toppseilere, som i stedet for å trene i varmere strøk har seilt ved sin lokale seilforening.

2020 skulle ha vært et stort år for internasjonal seiling. OL ble utsatt, Sail GP i Danmark ble avlyst. Det ble også America’s Cup World Series i Europa. Men Vendee Globe går som planlagt, større enn noen gang. Her er det med flere jenter enn før. I desember møter også de nye AC75-båtene hverandre for første gang. Da er det liten tid igjen for lagene som har gjort feil til å gjøre ting riktig før America’s Cup i mars.