RASK: Mørebass 33 «Amante» ble raskeste båt over Nordsjøen på korrigert tid.

En Mørebass 33 raskest over Nordsjøen

Shetland Race viser tydelig at du ikke trenger noe nytt og kjapt for å gjøre det bra på havet. Vi har snakket med vinner Terje Sætre i «Amante».

Publisert Sist oppdatert

Mørebass 33 vil mange beskrive som en motorseiler, men det betyr ikke at den ikke seiler bra. Mørebass 33 er konstruert av Peter Norlin, og verftet på nordvestlandet fikk bygget fem båter før det gikk konkurs på 80-tallet. En av båtene eier Terje Sætre, og den har han hatt siden 1999. 

Terje Sætre har seilt Shetland Race 18 ganger, og vant regattaen over all i 2022. I 2018 vant han doublehandedklassen. I 2000 vant han også, da klassen uten spinnaker. 

God sjøbåt

– «Amante» går godt i havet. Den går bra gjennom bølgene, og stopper ikke så mye opp. Det er en behagelig båt å seile i dårlig vær, forteller eieren. 

Uværet de hadde natt til torsdag gjorde tydeligvis ikke noe stort inntrykk på ham. Han tok ett rev i storseilet, og byttet fra genaua til fokk. 

– Båtens svake side er høyde på kryss. Vi valgte å seile på fart, sier vinneren. Han fikk en rask avslutning av seilasen da vinden rommet, og han stod opp Lerwick. 

33-fots «Amante» brukte 40 timer og 15 minutter over Nordsjøen. Korridert tid ble 36:57:31, ca 13 timer raskere enn VO60 «Lolmao».

TRACKING: «Amante» hade en direkte kurs, og traff godt på vinddreiningene.

Gir gass

Terje seiler hardt, og gir full gass. Nå ble det mye kryss, men når han bruker gennakeren er han rå. Jeg seilte første Shetland Race som mannskap på «Amante» i 2003, forteller Harald Matland, som også seiler for Nordhordland Seilforening. Harald Matland er en av Vestlandets beste shorthandedseilere. 

Søndag starter andre del av Shetland Race. Prognosene sier medvind. 

Plasseringer

JPK1030 «Avanti II» vant første etappe av shorthandedylassen med 38:02:25 på korrigert tid. Hallberg Rassy 43 «Lupi» var bare minuttet bak på korrigert tid. 

First 40.7 «Amaryllis» vant den nest største NorRating-klassen me 39:21:32 på korrigert tid, og Pogo 12.50 «Wild One» vant den største klassen med 40:43:34 på korrigert tid.

Syv båter fullførte ikke regattaen.