Norges Seilforbunds klubbkonferanse

– I seilsporten handler det om å bruke nøtta!

– Seilsporten handler om å ta beslutninger – hele tiden. Og nettopp det er gull verdt for seilsporten når den skal selge seg til næringslivet, sa Knut Frostad.

Publisert Sist oppdatert

– Når man seiler regatta, må man ta beslutninger hele tiden. Ikke bare når det går fort, men også når det er helt stille. Seiling dreier seg om beslutninger, beslutninger, beslutninger. Dette gjør sporten unik for næringslivet. Det fins ingen idrett som er så komplisert som seilsporten og som ligger så tett opptil næringslivets– og i særdeles næringslivslederes – hverdag, sa Knut Frostad under Norges Seilforbunds nyinnstiftede klubbkonferanse.

Han viste frem et bilde av en ung gutt i en Optimistjolle i lite vind. Før det hadde han vist dramatiske og fartsfylte filmer fra Volvo Ocean Race.

– Dette er hva vi skal selge, sa Frostad og viste fem Optimist-bildet.

I salen ble det latter over bildet som viste alt annet enn fart og spenning. Det ble imidlertid stille da han la på et sett «snakkebobler» med tekst:

[Artikkelen fortsetter under bildet]

BESLUTNINGER: Det at seilere hele tiden må ta beslutninger ? og læres opp til å ta dem ? er seilsportens store verdi, mener Knut Frostad.
BESLUTNINGER: Det at seilere hele tiden må ta beslutninger ? og læres opp til å ta dem ? er seilsportens store verdi, mener Knut Frostad.

En ny helt

Knut Frostad trakk frem sjakkspilleren Magnus Carlsen som sin nye, store helt.

– Tenk at han har klart å gjøre noe som er så langtekkelig som å spille sjakk til noe kult og spennende. Det er helt fantastisk, og er det noe seiling er beslektet med, så er det sjakk, sa Frostad, som også sa at det ikke ville være foiler og fart som ville redde seilsporten – tvert i mot, mente han:.

– Se på brettseiling. På 1970- og 1980-tallet var vindsurfing vanvittig populært – ikke minst i Norge. Man hadde et brett man kunne seile med under alle forhold enten det var lite eller mye vind. Så kom spesialbrettene, sinkere, slalåmbrett og så videre – og så døde sporten helt. Det ble en sport for de helt få.

Mindgame

– Seilsport er en tenke-sport, et «mindgame». Tar vi bort det elementet fra seilingen, vil det ikke være noe igjen.

Knut Frostad trakk også frem en annen kjepphest:

– I Volvo Ocean Race utsatte vi aldri en start. Selv om det er helt vindstille, startet vi. Vi har aldri og skal aldri utsette en start. Vindforholdene er en viktig del av gamet – også vindstille. Vi må lære å takle det.

Seiling er gull

Temaet for foredraget var hvordan man kan selge norsk seilsport; få sponsorer og samarbeidspartnere med andre ord, og slik markedet er i dag, er han svært optimistisk.

– Dere kan være svært glade for at det er seiling dere skal selge. Det vi driver med er gull for næringslivet, sa han, og ga de 140 seilerne som deltok på klubbkonferansen en rekke gode argumenter og tips til nettopp det.

– Dette var det beste og viktigste foredraget som er blitt holdt i norsk seilsport noensinne, var det flere som sa.