NM SHORTHANDED: Det ser ut til å bli flest Experesser i Sportsbåtklassen i norgesmesterskapet.

Egen sportsbåtklasse i shorthanded NM

Interessen for å seile en, eller to har eksplodert. Det gjør det mulig å samle sammenlignbare båter i egen klasse.

Publisert

ORC Sportboat Class Rules

An ORC Sportboat shall have a valid ORC International or ORC Club certificate, comply with the Appendix B of the World Sailing Offshore Special Regulations (OSR) and shall be within class limits defined as follows:

Length overall LOA (m) Displacement in measurement trim DSPM (kg) Displacement / Length Ratio DSPM / LSM0 3

6.00 – 9.15 < 2000 < 6.00

ORC certificates of boats that may be in compliance with the ORC Sportboat Class rules are marked with a light blue background of the scoring options box on the certificate.

TILRETTELEGGER: Per Bøymo skal selv delta i NM i sportsbåtklassen med sin J/80.

– Det er tre faktorer som definerer en sportsbåt, det er lengde, vekt og vekt/lengde forhold, forteller Per Bøymo i Norges Seilforbund. Han er med å tilrettelegger for NM for klasseklubben NorRating. NorRating bygget på ORC, og Bøymo benytter definisjonen av en sportsbåt fra ORC, men gjort et unntak. 11 Metre er egentlig for stor for klassen. Sportsbåter skal være mellom 6-9,15 meter, og veie under 2000 kg.

Til helgen arrangerer Nesodden Seilforening NM for shorthandedbåter hvor det kan bli over 100 båter. I 2020 deltk det bare 12 båter i shorthanded NM.

Fra havseilas

Shorthandedseiling har sin bakgrunn fra havseilas, og det er havseilere med mye sikkerhetsutstyr som deltar i de store shorthandedregattaene i løpet av sesongen. Egen sportsklasse gjør at de lettere båtene beregnet for innsjøer og kystseiling ikke kommer og forsyner seg an NM-medaljene fra et etablert miljø. I NorRating er det nå påmeldt hele 69 båter.

Lette forhold

Fem dager før NM er det påmeldt 23 båter i Sportsbåtklassen. Åtte av disse er Express. FarEast 28 har skal seile raskest av de påmeldte båtene, og det er tre slike påmeldt. Det er også tre 11 Metre.

Langtidsvarselet sier sommerlige forhold og lett vind på Steilene til helgen. Det vil passe sportsbåtene bra, som har mye seil og lav vekt, men det spørs om de vil få glede av sine planeegenskaper.

Trenger målebrev

– Om du har en klassegodkjent båt, så vil enkelt få et målebrev. Første året er det også gratis, forteller Bøymo. Det er bare å sende en mail, eller ta en telefon til ham for å stille til NM, om du har en båt som er godkjent i en klasseklubb.

RASK: Fareast 28 skal seile fortest av sportsbåtene i følge måletallet.