IRRITERT: Tommy Bergan mente at forholdene ikke var NM verdig i helgen.

– Møkka-NM

Veteranen Tommy Bergman fikk en dårlig opplevelse under et norgesmesterskap som viser at seiling har fått en oppsving.

Publisert Sist oppdatert
FIRST 31.7: «Yess» med Charlotta Jonsson og Tommy Bergman ble til slutt nummer åtte.

– Jeg har seilt helvetes mange regattaer og vunnet en rekke NM-gull, men den eneste regattaen som har vært verre enn dette var Tjörn Rundt hvor alle båtene gikk på grunn. Du kan se meg og hvor ille det var på videoen fra den gangen, forteller seileren fra Asker.

I helgen seilte han mannskap på First 31.7 «Yess» med Charlotta Jonsson som skipper. Regattaen hadde 100 båter fordelt i fire klasser. Arrangøren Nesodden Seilforening måtte til slutt si nei til deltagere som ønsket å delta for å begrense mesterskapet.

Klyngeseiling

– Et norgesmesterskap må holde et visst nivå, mener Bergman.

Han mener mesterskapet fikk frem det verste i folk, med kjefting, hyling og skriking. Ved den siste merkerundingen skulle 80 prosent av båtene runde merket samtidig, båter fra 20 til 50 fot. Bergman mener dette var helt uforsvarlig, og at det var umulig å seile uten å komme borti andre.

– Mållinjen var alt for kort, og svært mange båter krysset linjen på en gang. Igjen ble det en kamp om plassen, forteller seileren.

– Men de beste seilerne vant igjen, som vanlig, legger han til.

Burde vært avlyst

– Jeg mener at arrangøren burde ha avlyst mesterskapet når det ikke kom vind. Vi ventet i over fem timer før det ble satt i gang. Da ble det spinnakerseilas i nordavind, som varte i 300 meter. Under hele regattaen var det syd- og nordavind som kjempet, erfarte Bergman, som tok turen innom SEILmagasinet-redaksjonen for å dele sin aggresjon. Han mener at forholdene ikke lå til rette for et godt norgesmesterskap denne helgen.

Best i den lille klassen ble Silje og Christen With som ble nummer tre lørdag og vant søndag. Tor Hove og Kjell Inge Heiberg var raskest mellomklassen etter en fjerde- og en tredjeplass, men Hove seilte for svensk seilforening, slik at NM-gullet gikk til Jon Holm og Stefan Midteide i J/109 «Jubel». Marius Løken og Tim Sandberg vant den største klassen med andre- og femteplass, mens Bjørn Forslund vant sportsbåtklassen. Sjekk resultatlisten her.

SPORTSBÅT: Forslund vant med Express
X-34: Silje og Christen With vant den minste klassen.
NM gullet i klasse B gikk til Stefan Midteide og Jon Holm i J7109 «Jubel».
DEHLER 44: Marius Løken og Tim Sandberg vant den største klassen.
ELAN 350: Tor Hove og Kjell Inge Heiberg var raskest mellomklassen, men gikk glipp av medaljen.