Ni norske båter til Tjörn Runt

Til helgen går Sveriges største regatta med start fra Stenungsund. Norske båter håper på å følge i Hans Wangs fotspor.

Publisert

Hans Wang har tatt totalseieren i Tjörn Runt to ganger. Begge ganger i «Grand Piano», tegnet av Birger Kullmann.

Store båter

Det er i de to største klassene åtte av ni båter stiller til start. Fire i den største og fire i den nest største. Vi har stor tro på at vi klarer å forbedre 6. Plassen vi fikk i fjor, forteller Christian von Trepka på telefon til Seilas. Det er spådd mindre vind, noe som passer «Al Capone» bra. Det er spådd vind fra nordvest, så vi håper på skarp slør ut fra start.

Kun to båter har høyere LYS-tall enn «Al Capone». Det er 54-fots lange IMS-racerene «Toyota» med 1,67 i LYS og Celeste of Solent, en Farr 65 med 1,60 i LYS.

I den største klassen stiller også Anders Hvide i «Expeditious II», en Grand Soleil 50, Kjetil Andre Engvoldsen i «Albi», en ILC40, samt Erik Krister i «Flash V», en First 40. Det var en First 40, «Teknova» som vant klassen i fjor. Det er19 båter på startlinjen i denne klassen.

Mot Farr i Bavaria

Det blir en tøff kamp i den nest største klassen. Her stiller ferske europamester Martin Nilsson opp, og toppseilere fra Farr og tyskland i Bavaria 40 Sport. Også i denne klassen er det fire norske båter. Anders Nordström deltok også i ORCi EM, og vil vise seg i T34. Herleif Bergh Nilsen seiler Farr Out, kongens gamle en-tonner. Hans Christian Holst seiler 11 meter. Seilas vil bli med i HP 1030 hvor Hans Pettersson seiler skipper. Båten er eiet av Jan Ove Lorentzen som ikke skal være med. Om bord i HP1030 skal vi montere live-kamera. Vi vil forsøke å sende hele den 27 nm lange regattaen direkte. Vi bruker ice.net for å sende signaklene fra båten. Dessverre får vi ikke montert fast antenne, noe som gir bedre båndbredde.

Gamle konstruksjoner best

Det har vært de gamle båtenes race de siste årene. I fjor vant en langsmal skjærgårdskrysser, året før en K 32 Kravell, en elder trebåt med 1,00 i LYS. I 2008 gikk en Starbåt til topps, og 2007 en Neptunkryssare. Lette, moderne båter med høyt lystall og kort vannlinje ser ikke ut til å være en fordel.

Utfordrende forhold

Prognosene sier vind fra nordvest. Det kan bety slør ut til Åstol, kryss opp vest av Tjörn og slør mot mål. Farvannet er grumsete, så det gjelder å følge med på plotteren. HP 1030 er en liten båt med høyt LYStall. For oss blir det viktig å ikke bli dekket av de større båtene. Det betyr frekke veivalg.

Du finner startlisten her

Video fra 2009, verdt å se på ny

Powered by Labrador CMS