GULL: Folkebåt uten spinnaker vant shorthanded NM arrangert i Stavanger.

Vant NM i shorthanded uten spinnaker

Resultatlisten overrasker. En atypisk seilbåt var raskest under varierende forhold.

Publisert Sist oppdatert

– Mesterskapet startet på fredag, og da var det mye vind, så vi fikk bare gjennomført en baneseilas, forteller Harald Gellein i Stavanger Seilforening. Lørdag ble det distanseseilas, og arranferøren fikk avsluttet med to baneseilaser i lett vind på søndag. 

– Vi hadde bare 13 båter på startlinjen, men fordi det har vært over 15 båter i 2023 og 2022, så blir mesterskapet godkjent som norgesmesterskap. Vi fikk også seilt fire seilaser som er kravet, forteller arrangøren. 

STAVANGER: 13 båter fikk seilt fire seilaser under varierende forhold.
VINNERE: Arild Voreland Strøm, Graham Lord som vant NM, sammen med Morten Knudsen som tok sølv, sammen med broren Øyvind.
NORRATING: Nordisk Folkebåt «Falken» er innmålt i Nor Rating.
SØLV: Brødrene Knudsen endte opp med samme poengsum som vinneren, men fikk til takke med sølv.

Godt forberedt

Det er overraskende å se en Nordisk Folkebåt på toppen av resultatlisten, men overrasket var ikke vinneren.

– Jeg har forberedt meg godt for mesterskapet. Det ble en omfattende jobb med båtens undervannskrog før sesongen, og båten har fått et splitter nytt storseil, forteller Graham Lord som er fersk norgesmester i shorthanded. Han endte opp med samme poengsum som brødrene Knutsen i First 34.7 «Lethe», men Lord avsluttet med to første plasser, men Knutsen startet med to første plasser. 

Graham Lord har hatt båten bare i det og et halvt år, og har tidligere seil X-35.

– Jeg er blitt en voksen mann, og fant Nordisk Folkebåt som en perfekt båt. Dette er den perfekte båten for pensjonister. Jeg har seilt båttypen i England, og kjenner den godt, forteller Lord på telefon til SEILmagasinet. Seieren har motivert ham til å seile mer shorthand, og mannskapet Arild Voreland Strøm presser på. Vinneren har henger til Folkebåten, og kan dra den på landeveien. 

GOD GAMMEL: resultatet viser at du slett ikke trenger noe nytt og ekstremt for å ta NM-gull.

Uten spinnaker

– Seilene vi har er tilpasset klasseklubben, og det er ikke tillatt med spinnaker, forteller Lord. Han seilte med spridde seil på lens.

– Jeg startet for meg selv, og lot feltet gå. Det gjorde at jeg hadde banen for meg selv, og kunne seile effektivt på vindskift, forteller vinneren. Han fikk god fart i båten de to siste baneseilasene hvor vinden var lett. 

– Ja, det var en atypisk båt som vant, og ble litt overrasket da vi så den på listen, men båten hadde målebrevet i orden, forteller Gellein. Arrangøren var generøse med maksimaltiden etter første båt i gikk i mål.

Ingen sportsbåt

Express har tidligere gjort det bra i shorthanded NM. Express vant i 2015, 2016 og 2017. Så havnet Express i kategorien sportsbåter. I 2020, da det var 100 båter i shorthanded NM var det egen klasse for sportsbåter. 

Nordisk Folkebåt kan vil ikke havne i kategorien sportsbåter, selv om den er enklere å håndtere. 

Om det blir en vane med slike båter i NM i shorthanded så vil nok det skape en debatt. 

Du finner resultatene her