NM I WASZP

SPEKTAKULÆRT: Værmelding og bane bør gi de beste forutsetninger for et spektakulært NM i Larvik der Norges første foilende mester skal kåres.

Tidenes første foilende norgesmester skal kåres

Hele 30 seilere stiller til start i det aller første norgesmesterskapet i Waszp. På få år har klassen blitt en av Norges største jolleklasser.

Publisert Sist oppdatert

I Larvik Seilforenings regi skal Norges aller første foilende norgesmester kåres. Det skjer førstkommende helg og hele 30 seilere er med for å kjempe om tittelen. Waszp-klassen har vokst med rekordfart i Norge, takket være ivrige ildsjeler og en svært gunstig finansieringsplan som har gitt mange seilere mulighet til å anskaffe seg en Waszp – eller bare leie en.

På deltagerlisten er det flere kjente navn fra ulike klasser og miljøer.

– Ja, det er virkelig et stort mangfold i klassen. Det er seilere som bare seiler Waszp, men det er også mange av seilerne som kombinerer Waszp-seiling med seiling i andre klasser. Det er også et stort aldersspenn med seilere fra 13 år og oppover til 24-25 år. Vi har dessuten med tre utlendinger; seilere vi har møtt og blitt kjent med under ulike Waszp Games, sier Torill Dahl-Høgheim, 2. visepresident i Norges Seilforbund, og moren til den største favoritten, Alexander Dahl Høgheim. Han har tatt medalje i både EM og VM for Waszp i år.

Deltagerne i Waszp kommer fra en rekke klasser. Det er blant annet brettseilere, Laser-seilere og 9er-seilere.

Største jolleklasse i NM-sammenheng

Med 30 seilere på startlinjen blir dette årets største enmannsjolle-felt i NM-sammenheng. Det største feltet før Waszp-seilerne entrer regattabanen lørdag morgen, har til nå vært i Laser Radial-NM med 25 seilere.

Flere sammenligner Waszp-miljøet litt med da snowboard kom for fullt i Norge.

– Det er stort mangfold og mye glede i klassen, sier Torill Dahl-Høgheim.

Favorittene

Alexander Dahl Høgheim fra Ran er allerede nevnt som en av favorittene, men det fins flere. Klubbkameratene Erik Karlsen og Tobias Sandmo Birkeland kan blande seg inn i tetstriden, likeså Hjalmar Haaland fra KNS, Jacob Undrum fra Tønsberg og Sivert With fra Asker. Og det vil sikkert komme overraskelser i tillegg til disse. Dessuten vil nok vindforholdene vekte favorittene litt ulikt; noen er gode i lite vind, andre i mye.

20190127 300

Blant jentene – det seiles dog i én og samme klasse – vil kanskje Nora Doksrød fra Sandefjord, Mathilde Robertstad fra Tønsberg og Sarah Thodesen fra Bundefjorden være de fremste å merke seg.

Det seiles med to seilstørrelser, 8,2 og 6,9 kvm – noe som har med seilernes vekt å gjøre. De starter sammen, men premieres separat.

Se hele deltagerlisten

Feelingen er avgjørende

Norgesmesterskapet skal avgjøres på en pølsebane som har «gate» i begge ender, men fredag før NM-et starter vil det være oppvarming i form av en slalom-bane. Der seiles det seks og seks i heat etter utslagsmetoden inntil man har et finaleheat som skal seile tre seilaser for å kåre vinneren. Men slalomkonkurransen er som nevnt kun oppvarming.

– Til å begynne med var det de som mestret foilingen, som gjerne var de beste. Waszp-seiling var til å begynne med et rent speed-race. Men med større foil og mer trening er det ikke lenger slik. Nå kreves det at man også seiler taktisk og strategisk riktig på banen, dersom man skal kunne hevde seg, sier Thomas Nilsson, som har fulgt klassen siden den kom til Norge og har en datter på deltagerlisten.

En større foil som ble introdusert i klassen i år, har gjort det lettere å mestre foil-teknikken. Det er blitt lettere å komme opp og lettere å slå og jibbe uten at man ramler med skroget ned i vannet. Waszpene foiler allerede ved 5–6 knops vind og de tåler ganske mye vind; gjerne opp mot 10–12 m/sek. Bølger er imidlertid den store utfordringen. De skal helst ikke være altfor store.

– Jeg vil si at det som kanskje skiller de gode fra de mindre gode, er feeilingen man har for båten og seilingen; det å kunne balansere båten ved hjelp av roret, kroppen og skjøtet, sier Nilsson.

– Dette blir spektakulært

Ialt 12 seilaser er planlagt gjennomført før medaljene kan deles ut, og det tegner til å kunne bli et fartsfylt mesterskap. Yr.no varsler om 4–8 m/sek inne i Viksfjord der banen vil ligge.

– Dette kommer til å bli spektakulært. Startlinjen vil ligge bare 50 meter fra bryggeanlegget vårt, så det vil bli en veldig god mulighet til å kunne følge seilasene fra land, sier Jørn Spetalen i Larvik Seilforening.

FLERE NM DENNE HELGEN

Norgesmesterskapet i Waszp er ikke det eneste norgemesterskapet som går denne helgen hvor august blir til september.

På Askøy utenfor Bergen møtes et felt bestående av  27 Melges 24. Tittelforsvarere er Kristoffer Spone og laget hans, og de dro spent over fjellet fra Østlandet i går, vel vitende om at Meteorologisk Institutt meldte om nedbør og vestlandsvær med farvarsel oransje.

I Bærum skal Norges beste seilende damer kjempe om NM-tittelen i Snipe, og per i dag er 16 lag påmeldt. Fristen løper ut i morgen, så det er fortsatt en mulighet.

På den andre siden av Oslofjorden – ut fra Steilene på Nesodden – vil et felt bestående av 20 IF-er kjempe om deres NM-tittel. 

 

 FAVORITT: Alexander Dahl Høgheim (NOR 2315) må finne seg i å være den største favoritten til å bli den første foilende norgesmesteren i seiling. [FOTO: Drew Malcolm]