NM I OPTIMIST: Fredrikstad Seilforening er arrangør av NM i Optimist som vil telle 22 båter i gutteklassen og 23 i jenteklassen.
NM I OPTIMIST: Fredrikstad Seilforening er arrangør av NM i Optimist som vil telle 22 båter i gutteklassen og 23 i jenteklassen.

Stor NM-helg i vente

13 nye seilere i åtte ulike klasser vil kunne kalle seg norgesmestre etter kommende helgs mesterskap i Fredrikstad, Oslo, Grimstad, Brevik og Tysnes.

Publisert Sist oppdatert

Kommende helg blir den mest hektiske NM-weekenden dette året. Åtte klasser avholder sitt mesterskap, og 13 seilere vil få lagt gullmedaljer over sine skuldre. Skjønt, det kan bare bli 11, for i NM for 29er, som foregår i regi av KNS i Oslo, er man avhengig av at minst 20 lag stiller til start for å få mesterskapet godkjent. Per i dag er det 16 påmeldte båter i 29er-klassen.

Det ser også ut til å bli en weekend preget av lite vind og regnvær på alle de fem mesterskapsarenaene. Aller minst vind ser det ut til å bli på Lysakerfjorden der 29er- og Laser-seilere skal seile om medaljene. 1–3 m/sek er alt hva yr.no har å by på per i dag under alle mesterskapsdagene. De øvrige mesterskapene ser ut til å få vind fra 3 til 6 m/sek.

Morgendagens seilere i Fredrikstad

Fredrikstad Seilforening er vertsskap for Optimist-seilernes NM, der det til nå er påmeldt tilsammen 45 seilere fordelt på 23 jenter og 22 gutter. Det er like mange som deltok i NM i 2018. I tillegg skal 29 seilere som er for unge til å kunne delta i NM, seile i to såkalte «coming stars»-klasser.

I jenteklassen stiller Mia Beckmann Klæboe fra Drøbaksund som tittelforsvarer og favoritt til å vinne nok en gullmedalje. Hun leder årets norgescup i Optimist der både jenter og gutter er med på listen. Ventelig vil hun få hardest konkurranse fra Jenny Skirstad Pollen fra Bærum og Marie Butler Wang fra Tønsberg, som er hennes nærmeste konkurrenter på NC-listen.

i gutteklassen er NM-tronen ledig, all den stund fjorårets mester, Markus Berthet, har forlatt klassen. Favoritter til å erobre den ledige plassen er først og fremst Balder Støen fra Nesodden og Erik Bøen fra Ålesund. De vant henholdsvis sølv og bronse i NM i 2018, og de er også de to beste guttene så langt i årets norgescup – men da med Balder som den beste, noe som borger for en jevn duell mellom de to.

NM i Optimist starter allerede fredag 9. august klokka 12, og NM-vertsskapet byr på tre banealternativer. Et av alternativene er den legendariske banen utenfor Garnholmen, et annet er også et kjent alternativ: regattabanen utenfor Slevik. Flere av dagens Optimist-foreldregenerasjon vil huske den banen fra den tiden Slevikkilen Seiklubb eksisterte før klubben ble slått sammen med Fredrikstad Seilforening.

Og apropos foreldregenerasjon; det er mange kjente seilernavn på deltagerlisten i årets NM for Optimister. Så som for eksempel Eklund, Toll, Kjær, Pollen, Lofterød, Skovly, Nilsson, Butler Wang. Eplet faller som kjent ikke så langt fra stammen.

Jolleseilere innerst i fjorden

Norges mest fremoverlente og lovende juniorseilere vil samles i Oslo til norgesmesterskap i 29er, Laser Radial og Laser 4.7. I tillegg skal det seiles i RS Feva, men med foreløpig kun åtte påmeldte båter er det langt frem til de 20 som skal til for at Norges Seilforbund frigjør NM-medaljer for denne klassen. 

Også 29er-klassen sliter med deltagelsen. De mangler fire lag på startlinjen for at det skal oppnås NM-status, all den stund klassen ikke har hatt tilstrekkelig med deltagere i de tre foregående NM-ene og følgelig må bevise at kan mønstre 20 båter, som er minimumkravet. 

Laber deltagelse er trolig et samtaleemne hos arrangøren KNS, for med 31 deltagere i Laser Radial og 35 i Laser 4.7 i fjorårets NM i Tønsberg, representerer en deltagelse på henholdsvis 19 og 13 seilere et stort tilbakeskritt.

I 29er stiller årets juniorverdensmestre Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty fra KNS som soleklare hjemmefavoritter. De vant NM i fjor og med de merittene de har lagt bak seg i år, vil det være en sensasjon om noen andre klarer å vippe dem av pinnen.

STØRSTE FAVORITTER: Ingen er klarere NM-favoritter enn Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty, men først må klassen møsntre fire båter til for at NM-medaljene skal bli utdelt.
STØRSTE FAVORITTER: Ingen er klarere NM-favoritter enn Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty, men først må klassen møsntre fire båter til for at NM-medaljene skal bli utdelt.

Av fjorårets NM-medaljører i Laser Radial, er det kun Uffe Tomasgaard fra Drøbaksund som stiller til start. Han vil trolig få hardest konkurranse av sølvmedaljør i Laser 4.7-NM i 2018 og norsk deltager i World Sailings junior-VM i år, Tobias Sandmo Birkeland fra Ran. Det er imidlertid mange andre som kan melde seg på som kandidater til pallen, og i et mesterskap som trolig vil foregå i lite vind, kan alltid mye skje. Etablerte seilere kan utfordres av lettvektere under slike forhold.

I Laser 4.7 er kanskje årets nordiske juniormester, Mathilde Robertstad fra Tønsberg den største favoritten til å innta det øverste trinnet på pallen.

NM-et i KNS-regi starter fredag 8. august klokka 16:00, og KNS har skissert en rekke banealternativer. I utgangspunktet skal det seiles på Lysakerfjorden, men baner i Bundefjorden, ved Vassholmene og ved Steilene er alternativer. Og med den værmeldingen yr.no har for NM-et, kan leting etter vind bli en sak, og da kan det å komme utover i Oslofjorden være et alternativ. Mens yr.no sier 1–3 m/sek på Lysakerfjorden, varsles 4-5 m/sek på samme tid ute på Asker-banen.

Mestermøte i Grimstad

Helt siden det ble satt i gang en offensiv for å pusse opp gamle Grimstadjoller og blåse liv i denne tradisjonsrike regattaklassen, har norgesmesterskapet i klassen blitt avholdt i Grimstad. Det første NM-et fant sted i 1993 og årets NM foregår naturlig nok også i sørlandsbyen som båtklassen har sitt navn etter.

18 båter er per i dag påmeldt, og all den stund klassen klarte å mønstre 21 båter både i 2017 og 2016, er NM-statusen sikret. I 2018 startet 18 båter, men NM-reglene sier at NM-status er sikret dersom det har vært 20 båter eller flere i to av de tre siste årene før inneværende års NM.

Årets NM i Grimstad tegner til å bli et skikkelig mestermøte. Alle fjorårets NM-medaljører stiller til start med identisk mannskap. I tillegg kommer Lars Ingeberg, som nylig vant Sira Cup i 8 mR i England. Han har fra før 16 NM-medaljer i Grimstadjolle – og ble mester allerede i 1993 da Grimstajolle-klassens første NM (etter at Norges Seilforbund ble stiftet i 1970) ble avholdt.

Grimstadjolle-klassen har i alle år vært preget av gamle ringrever, men for noen år siden ble de utfordret av unge August Austefjord. Han slo dem alle i 2017, og sammen med kona Kamilla gjentok han bedriften i 2018. Det gjør duoen til favoritter i år også – og så må tidligere mestre og veteraner som Georgios Nikoltsis/Vidar Ljungstrøm og Bjarne Kristensen/Bård Sæthre finne seg i å være utfordrere sammen med Lars Ingeberg, som i NM seiler sammen med Bolette Sofie.

TO GULL: August og Kamilla Austefjord har vunnet NM i Grimstadjolle de to seneste årene. I år er de favoritter til et til.
TO GULL: August og Kamilla Austefjord har vunnet NM i Grimstadjolle de to seneste årene. I år er de favoritter til et til.

Av nevnte seilere kommer alle fra Grimstad, bortsett fra Bård Sæthre som representerer Brevik Seilforening.

Mesterskapet foregår som alltid på Groosefjorden og første start er lørdag 9. august klokka 11:00.

Kan Jørn Pettersen vinne for 10. gang?

Siden 2007 har Jørn Pettersen fra Brevik vunnet ni NM-gull i BB 11. Alle mesterskapene har han vunnet sammen med sønnen Eivind, men denne gangen må han klare seg uten ham. Erstatter er Raymond Johansen, men det utelater dem ikke fra å være soleklare favoritter i årets NM. Jørn Pettersen var tidligere en av landets beste Yngling- og Soling-seilere.

Det fins imidlertid seilere som kan gjøre Pettersen rangen stridig. Pål Persen fra Asker og Runar Borge fra Brevik vant sølv både i 2017 og 2018 og er trolig sugne på endelig å detronisere BB11-eneren. En som tidligere har klart det er Bjørn Nilsen fra Brevik. I 2016 slo han og Hanne Lindahl Sondresen Jørn Pettersen og tok gull. Det samme gjorde Bjørn Nilsen i 2013 – et år Jørn Pettersen dog ikke deltok.

Lørdag 9. august kl 11:00 starter NM i BB 11 utenfor Brevik med Brevik Seilforening som arrangør.

Koken holdes i Norges eldste båttype

Mens moderne klasser sliter med å klare minimumkravet med hensyn til å få nok NM-deltagere, er det allerede 20 båter påmeldt i NM i Oselvar, som går i regi av Båtlaget Njord/Tysnes. Og i likhet med i både Grimstadjolle og i BB 11 stiller alle fjorårets medlaljevinnere til start. 

Det betyr at Jan Vee, Jan M. Hansen og Eline Teigland Bakke vil innta forsvarerrollen. De tok gull i 2018. Vee og Bakke seiler for arrangørklubben Njord/Tysnes, mens Hansen kommer fra Båtlaget Milde. 

Nils-Ove Nipen, Harald Nipen og Ove Gram Nipen fra Milde, som vant NM i 2017, men ble henvist til sølv i 2018, er nok ute etter revansje og blir Vees lags hardeste utfordrer. Arild Teigland Gjerstad, Torunn Nødland og Olav Sigurd Nødland fra Njord/Tysnes som vant sine første NM-medaljer i fjor med bronse, vil jo også helt sikkert ha et ønske om å forbedre seg og utfordre Vee-laget.

Lagene til Svein Økland fra Njord/Tysnes og Erling Nesse fra Milde vil som vanlig også være med i dansen om medaljene, og en interessant utfordrer kan være Dag Buch Andreassen fra Farsund, som har med seg Melges 24-seilerne Jens Altern og Jørgen Wathne fra Askøy. Om de mestrer Oselvarens særtrekk, sitter det mye regattaerfaring om bord i den båten.

Lørdag 9. august kl 12:00 har Njord/Tysnes tenkt å skyte det første startskuddet på regattabanen som ligger rett nord for Tysnes.