NORLYS ønsker tettere samarbeid med Sverige

Tiden er moden for et felles LYS system som kan brukes på begge sider av landegrensene, sier Håvard Ravn Ottesen, Leder NORLYS

Publisert

Seilas mellom båter av forskjellig konstruksjon er mulig gjennom forskjellige ratingsystemer tilpasset båtenes og eierenes ambisjonsnivå. I Skandinavia er LYS systemet det mest brukte og finnes i forskjellige varianter i alle de skandinaviske landene. I Norge er det omlag 1600 aktive LYS seilere, i Sverige et ikke kjent antall – men årlig løses 550 målebrev.

I Norge fungerer NORLYS etter forholdene svært bra og er tett koblet mot det svenske LYS systemet. Vinteren 2009 har Svensk Seglforbund gjort endringer på dette systemet på en måte som åpner for et økt samarbeid. Eksempelvis vil svenske båter nå, mot tidligere ikke, måtte ha målebrev. Dette gjør at tiden er moden for å få en felles løsning hvor LYS-tall kan brukes på tvers av landegrenser. NORLYS er av den oppfatning at seilerene i Skandinavia er tjent med en felles løsning som har et felles eierskap på tvers av landegrensene. Seilmiljøene er i hver nasjon så små at det vil være en felles styrke å samarbeide organsatorisk i stedet for å lage hver sin nasjonale versjon av et «breddeseilingstilbud» - hvor alle er tjent med en felles organisering.

NORLYS har gjennom vinteren vært i dialog med Sverige om et økt samarbeid, som en gjensidig synest å være interessert i. NORLYS ønsker å bidra til dette samarbeidet med å nå publisere nylig besluttede tabellbåter i sin løsning. Det til tross for at NORLYS ikke har vært med på å fastsette reviderte måltall, da Sverige ikke fant tiden moden for dette – selv om slikt samarbeid har vært vanlig praksis de siste

år.

NORLYS er prinsippielt tilhenger av at seilere skal kunne forholde seg til en instans for å kunne få de ratingtilbudene som en trenger. Derav har NORLYS i samarbeid med Norwegian Offshore Racing Club (NORC) inngått et tettere samarbeid hvor norske båteiere kan bestille både LYS-målebrev, ORC målebrev og etter planen også IRC målebrev. En slik løsning vil NORLYS gjerne være med på å kunne tilby de andre landene i Skandiavia og ser frem til å møte SSF for å presentere dagens løsning.

Powered by Labrador CMS