OL i Beijing 2008

Norske prestasjoner i OL – så langt

Norske prestasjoner i OL – så langt

De olympiske leker er arena for både nedturer og oppturer. De norske seilerne i Qingdao har smakt på de begge. I dag ble det ingen seiling i vindfattige Qingdao, men SEILmagasinet har snakket med sportssjef Espen Guttormsen.

Publisert Sist oppdatert

Den største oppturen i den norske troppen er uten tvil Asker-seileren Kristian Ruth. Ruth har trent lenge og målbevisst mot OL-deltagelse og har vist seg å være OL-billetten verdig.

–  Kristian Ruth krysser som en gud. Lensen er det litt verre med, men kryssen hans er helt fantastisk, sier sportssjef Espen Guttormsen til SEILmagasinet.

– Det er langt frem, men sånn som jeg ser det har han enda ikke brukt stryken sin og om du, for moro skyld, teller de tre første toppmerkene som tellende resultat, ville han ligget som nummer tre sammenlagt, fortsetter han.

– Men som sagt så er det lensen han sliter med, de koster for mye. Men både Lars Loennechen og Frode Gjørstad ( Ruths trener, journ. anm.) hadde en god prat med han i går og vi håper det hjelper mot de resterende seilasene.

– I tillegg fikk han en ruskete start på mesterskapet. I den første regattaen hans, i det første OL han deltar i fikk han se det gule flagget. 

Gult flagg blir «delt ut» ved pumping og det koster en 720-runde. To gule flagg i ett race er disk, tre er rett i dusjen og flyet hjem...

VANSKELIG. Espen Guttormsen forteller om vanskelige forhold i Kina, det har vært ekstremt lite vind, ekstreme trykkforskjeller og strøm, selv om han mener at strømmen ikke er det største problemet, men at det er trykkforskjellene som gjør det veldig lite forutsigbart på banen.

– Angående Kristian har jeg veldig troen, han virker svært fokusert og viser på ingen måte «høydeskrekk». Som jeg tidligere har sagt er Kristian vår «dark horse» og jeg mener forstatt at han kan bli alt mellom tre og 16 på listene. Tredjeplass ville være en overprestasjon, men han har kapasiteten. Uansett er dette en fantastisk førsteprestasjon i et OL av Kristian Ruth, fortsetter sportssjefen.

Å lese resultatlistene i Laser Radial er ikke like hyggelig som å titte på listene for herreklassen. Cathrine Gjerpen har hatt en mildt sagt tøff start på mesterskapet og hun må sies å være en representant for nedturen.

IKKE SÅ BRA. – Nei, det har ikke gått så bra: Det har vært en tøff start for unge, urutinerte Gjerpen. Vi har gjort vårt for å endre på forholdne for henne, men hun har nok kanskje litt problemer med psyken her. Men stort sett så er det «litt her og litt der» som gjør at resultatene ikke er der de bør være, sier Guttormsen.

Uttaket av Cathrine Gjerpen til OL i Beijing, i Elin Samdals disfavør, var svært omstridt, ikke minst her på SEILmagasinet.no, og Guttormsen innrømmer at han gjerne skulle sett henne klatre litt på listene.

–  Cathrine er ung og urutinert, men jeg tror at nå som hun først har vært i kjellleren, finner hun ut at det er bare en vei: opp. I mine samtaler med henne har vi dog hele tiden fokusert på å prøve å matche Siren Sundbys første OL-resultat, en 19. plass, og det er fortsatt innen rekkevidde for Gjerpen.

ELDSTE I TROPPEN.Jannicke Stålstrøm er veldig sterk om dagen. Hun seiler bra, hun er rolig og fokusert. Tross alt ligger hun på en 11. plass med én disk som tellende, og det er jo ganske bra. Straks strykingen begynner vil det se veldig annerledes ut.

– Jannicke har nervene under kontroll og det viser seg at hun og Lars Loennechen, som er hennes trener under OL, er et svært godt team. Hun er fortsatt med og jeg håper hun vil kjempe blant topp seks, som igjen betyr at hun kjemper om medlaje.

YNGLINGEN. Siren Sundby, Lise Birgitte Fredriksen og Alexandra Koefoed har levert litt sprikende resultater i Ynglingen. Guttormsen mener dette har sammenheng med at jentene seiler med litt for høy risiko.

– De er nok litt for utålmodige, risikofaktoren er for høy. Dette har vi pratet om nå og vi har lagt en ny strategi for resten av mesterskapet. Gullet er nok helt sikkert tapt til den engelske båten, men sølv elller bronsje er innenfor rekkevidde.

– De engelske seilerne er mentalt sterke og leder suverent, men om den norske båten snitter femteplass i de tre siste seilasene før medaljeseilasen er vi oppe og kjemper om bronsemedalje. Dette er ikke avgjort før medlajeracet.

MEDLAJERACE. I alle klasser er det medaljeseilas etter den innledende serien. Regelen er enkel: De ti beste båtene tar med seg alle poengene fra de innledene seilasene, minus de som de kan stryke, til en avgjørende medaljeseilas. I dette «siste nåløyet» er det dobbel utdeling av poeng, det vil si for eksempel at en førsteplass gir to poeng, en tiende gir 20 etc., og denne seilasen kan ikke strykes.

– Det sier seg selv at for Ynglingen vil poengfordelingen i medaljeracet være signifikant da det bare er 15 Ynglinger med i mesterskapet.

BOMBE. – England tar nok dette gullet, men det som er interresant her, er at ENgland, som er regnet som verdens sterkeste seilnason akkurat nå, kun ligger an til to gullmeldajer i OL. Det er en skikkelig bombe om det er slik det blir seende ut etter OL, sier den norske sportssjefen.

Christopher Gundersen og Frode Bovim har i tidligere mesterskap slitt med farten, men ifølge sportsjefen er dette ikke tilfelle nå – men trøbbel sitter andre steder.

– 49er hadde en tung dag i går, langt under pari. De kan, rent teoretisk, nå medaljeracet, men det ser ikke så lyst ut nå. Gutta har farten inne, men det er  taktikken det står på. Men tross alt: De har gjort en formidabel innsats så langt, selv om jeg hadde håpet de skulle ligge rundt 8. Jeg har fortsatt et håp om at det skal løsne litt, men det er tøffere for de å nå topp ti, enn det er for Ynglingen å ta medalje, innrømmer Espen Guttormsen.

NEDTUR. Til slutt er vi kommet til den definitive nedturen så langt i OL-mesterskapet, Finnjolle-seiler Peer Moberg. Til tross for en flott førsteplass i seilas nummer seks, ligger KNS-seileren som båt nummer 22.

– Her er det noe som er skikkelig galt. Peer er så mye bedre enn dette, men på en annen side så lyver aldri et resultat, så der han ligger nå, er så god han er, dessverre, mener Guttormsen.

– Selvfølgelig er dette en kjempenedtur. En av våre sterkeste medaljekanidater faller igjennom, i tillegg var han den eneste av våre utøvere som tok medalje under prøve-OL i fjor, så her må vi evaluere i ettertid hva som er gjort galt.

OL-LAGET. OL er på ingen måte over for de norske seilerne og stemningen er god innad i det norske laget.

– Med unntak av Finnjolle, som i og for seg er ferdig i morgen, har OL nettopp startet og stemningen og optimismen er stor i laget. Utfordringen nå er å holde trykket oppe.

Om hva sportssjefen hadde følt om resultatet i dag ville vært det han kom hjem med:

– Da ville jeg selvfølgelig vært skuffet, om man kun skal se på resultatlistene, men det er mange lyspunkter, spesielt det Kristian Ruth presterer.

– Men vi trenger å ha med oss en topp seks hjem, avslutter Espen Guttormsen.