KLAR: 8. januar starter «Spindrift» rekordforsøket rundt jorda.
KLAR: 8. januar starter «Spindrift» rekordforsøket rundt jorda.

Nytt jorden rundt-rekordforsøk på vei

«Spindrift» har fått grønt lys for å starte rekordforsøket i kveld 8. januar.

Publisert Sist oppdatert
SKIPPER: Yann Guichard gjør sitt andre forsøk. han og laget må seile en uke raskere enn det de gjorde i 2016.
SKIPPER: Yann Guichard gjør sitt andre forsøk. han og laget må seile en uke raskere enn det de gjorde i 2016.
12MANN: «Spindrift» seiler med mye folk, som gjør at den kan seiles 100 prosent hele tiden.
12MANN: «Spindrift» seiler med mye folk, som gjør at den kan seiles 100 prosent hele tiden.
ULTIME: Trimaranen «Macif» er bygget for å seile rundt jorda på rekordtid.
ULTIME: Trimaranen «Macif» er bygget for å seile rundt jorda på rekordtid.
REKORD: Spindrift kan bli den første båten under 40 døgn rundt jorda.
REKORD: Spindrift kan bli den første båten under 40 døgn rundt jorda.

Yann Guichard og mannskap har ligget klare for å gjennomføre sitt rekordforsøk siden midten av november, men først nå er værvinduet gunstig.

Andre forsøk

Yann Guichard  forsøkte å sette rekord for litt over to år siden med «Spindrift», men gjennomførte jordomseilingen på 47 døgn, 10 timer, og 59 minutter, to døgn etter den gjeldende rekorden, satt i 2011-2012 av Loick Peyron i samme båt, men da under navnet «Banque Populaire 5».

Under forsøket 2015/2016 seilte «Spindrift» side om side med «Idec», som startet noen timer før. «Spindrift» var marginalt raskere til slutt.

I 2017 forsøkte Francois Joyon og mannskapet hans igjen med «Idec Sport» og lyktes. De satte ny rekord med 40 døgn, 23 timer, 30 minutter og 30 sekunder, som også er målet for «Spindrift».

LES: To døgn for sent.

Ikke helt ideelt

Værvinduet kunne vært bedre. Båten vil starte på kryss og det er først ved Azorene at forholdene ligger til rette for ny rekord. Det gjør at laget beregner at det vil ta fem døgn til ekvator, noen timer lengre enn hha de brukte under rekordforsøket i 2015. Men raskere enn hva «Idec Sport» seilte for ett år siden.

Ekstrem trimaran

«Spindrift» er bygd for å sette rekord rundt jorden. Trimaranen er hele 40 meter lang (130 fot). Den er designet av Van Peteghem / Lauriot-Prévost og kom på vannet i 2008 som «Banque Populair V». Båten ble kjøpt av Dona Bertarelli som var med på forrige forsøk i 2013.

Siden forrige forsøk har trimaranen fått nye foiler og nye ror på sideskrogene. Disse rorene har fått T-form, og skal sammen med de nye foilene gi mer løft som igjen skal gi redusert motstand og høyere snitthastighet. 

I forhold til rekordholder «Idec Sport», har «Spindrift» lett og mellomvind, mens «Idec Sport» la ut ferdig revet, og hadde sin styrke i mye vind.

Må holde høy fart

«Idec Sport» hadde ingen optimal start i fjor, men fant gunstige værsystemer i Sørishavet som ga grunnlaget for den suverene tiden. «Idec Sport» holdt en teoretisk snittfart på 22,84 knop om den hadde seilt korteste vei som er 22 461 nautiske mil. Men det er umulig. «Idec Sport» endte opp med å seile 26 412 nautiske mil, og holdt en snittfart på 26,85 knop.

En funfact er at Francois Gabart måtte seile lengre enn «Idec Sport» da han satt solorekorden før jul, og at det var det som avgjorde at han ikke fikk Jules Verne Trophy som han var nær å få som et bonus til sin fantastiske solorekord rundt jorden.

LES: Jorden rundt på 40 dager

Raskere alene

Francois Garbart gjennomførte soloseilasen sin på 42 døgn, 16 timer og 35 sekunder. Han seilte 27 860 nautiske mil, og holdt en snittfart på 27,2 knop. Gabart seilte dermed raskere enn «Idec Sport» gjennom vannet, selv om han var alene. Gabart slo også rekorden til «Spindrift» da den het «Banque Populair V», noe «Spindrift» ikke klarte i 2015/2016.

Med 12 mann om bord vil Yann Guichard ha store fordeler i forhold til Francois Gabart. De makter å håndtere en 25 fot større fartøy. De bruker mindre tid på seilskift, og kan drøye å reve. De kan seile 100 prosent hele døgnet. Francois Garbart sov 3-4 timer hvert døgn.

Rekordforsøket til «Spindrift» blir spennende å følge, ikke minst mot Gabarts ferske rekord.

LES: Alene rundt jorden på 42 døgn

 

Mannskap om bord i «Spindrift»

Yann Guichard (skipper)

Erwan Israël (navigatør)

Jacques Guichard (watch captain / helm / trimmer)

Christophe Espagnon (watch captain / helm / bow)

Xavier Revil (watch captain / helm / trimmer)

François Morvan (helm / trimmer)

Antoine Carraz (helm / trimmer)

Thierry Chabagny (helm / bow)

Ewen Le Clech (helm / trimmer)

Sam Goodchild (helm / bow)

Thomas Le Breton (helm / trimmer)

Erwan Le Roux (helm / trimmer)

Router: Jean-Yves Bernot