MOT OL: Endre Funnemark fra KNS sikter mot en OL-plass i Tokyo i 2021.

Endre Funnemark satser på OL-plass

Under VM i brettklassen RS:X i Australia for et år siden, deltok Norge med seks seilere. Nå står Endre Funnemark igjen alene – og satser på å ta OL-plassen i Tokyo som Norge allerede er kvalifisert for.

Publisert

Det som nå står mellom Endre Funnemark (23) og en plass på det norske laget i OL i Tokyo, er å overbevise om at han er god nok. Og det akter han å gjøre i de kommende månedene.

I 2019 sikret Sebastian Wang-Hansen norsk kvoteplass i RS:X til OL i Tokyo, men i fjor gjorde han seg selv uaktuell for den plassen da han bestemte seg for å legge toppidretten på hylla. Bak ham stod ti unge brettseilere klare til å overta, men siden VM i 2019 har alle unntatt Endre Funnemark fra KNS skallet av.

Endre får to sjanser

8. mars starter EM i RS:X i Portugal, og mesterskapet representerer en av to muligheter for Endre til å kvalifisere seg til OL. Den andre kommer etter påske under den store, tradisjonelle regattaen i Hyères i Frankrike, som også teller som klassens VM.

– Ja, jeg har lagt ned veldig mye arbeid og trening i å forsøke å få gode nok plasseringer i de to kommende mesterskapene for å kunne få delta i OL, sier Endre.

En plassering blant de 12 beste vil være «innafor», det er hva han har fått beskjed om fra sportssjef Rigo de Nijs. Klarer han det, vil en OL-billett til OL i sommer høyst sannsynlig kunne være i boks.

Trener med verdens beste

Helt siden begynnelsen av desember har Endre ligget på Lanzarote på Kanariøyene og trent. I mangel av å ha noen egen, norsk trener, har han fått innpass hos det nederlandske brettlandslaget, som er et av verdens sterkeste. Dorian van Rijsselberghe vant OL-gull både i 2012 og 2016. Nå er Kiran Badloe, som Endre kjenner godt, nederlendernes største OL-håp.

– Det har vært ekstremt lærerikt og interessant å få innsyn i nederlendernes ideologi. Det har gitt meg flere aha-opplevelser, og det har vært en veldig kul reise. Jeg er blitt mye bedre teknisk, men jeg har også lært mye om hva som skal til og hvordan man skal tenke for å bli best. Å kunne trene sammen med dem som faktisk er aller best, har vært gull.

NEDERLAND: Endre Funnemark trener med verdens beste brettseilere og det har gitt ham fremgang.

Det første og viktigste konkrete utbyttet på kort sikt for Endre, mener han selv har vært at han jevnt over seiler vesentlig fortere nå enn tidligere.

– Og det gir jo utvilsomt selvtillit å kjenne at man seiler fort sammen med de beste. Da vet du jo at det du holder på med, er i verdensklasse. Og så har treningssamarbeidet med nederlenderne gitt meg et nytt syn på hvordan man kan jobbe smartere på banen. På brett er det jo for eksempel lov å pumpe – og derfor må du pumpe masse. Men det er også viktig å ha god fart når du henger i trapesen og ikke pumper, for det er da du virkelig kan tjene mye på banen. Og på det området har jeg lært veldig mye, forklarer Endre.

Økte sjanser

Et moment som taler i Endre Funnemarks favør når han nå skal ut i sine to hittil viktigste mesterskap, er at mange land allerede har tatt ut sine OL-seilere. Det får i praksis den konsekvens at alle de nest beste rundt om i disse nasjonene mer eller mindre har lagt inn årene. For i OL kan hver nasjon kun være representert med én seiler i hver klasse, og når den plassen er tatt, er det lett for alle de andre å miste motivasjon til å stå på for fullt videre. Det betyr færre deltagere i mesterskapene og større muligheter til å hevde seg.

– Ja, i stedet for at det stiller ti gode franskmenn, er det kun én som stiller til start i EM. I VM i 2019 på Gardasjøen var det 130 deltagere, mens deltagelsen i VM i Australia i 2020 var redusert til 75. Og i EM i november var vi bare 40.

Til EM i Vilamoura, som starter 8. mars, er det 35 påmeldte seilere. Store brettnasjoner som Israel og Spania er imidlertid ikke ferdige med sin OL-uttagning og stiller med henholdsvis seks og tre seilere.

For Endre Funnemark vil en OL-plass være en stor bonus og en velkommen erfaring å ta med seg. For så fort OL er over, hopper han for fullt over på det nye OL-brettet iQfoil med tanke på OL 2024.

– Jeg har allerede seilt mye iQfoil, men nå prioriterer jeg seiling på RS:X.

Fra 8. mars og utover vil vi få vite mer om hvor det vil føre hen for Endre Funnemark