Sikkerhet på sjøen

Redningsutstyr med falsk sikkerhet

Kvalifisert og hyppig service er helt nødvendig for at en oppblåsbar vest skal redde liv.

Publisert Sist oppdatert
SEATRONIC: Ketil Svennberg Jakobsen.
SEATRONIC: Ketil Svennberg Jakobsen.

Ketil Svennberg Jakobsen selger mange redningsvester i Seatronic, og konstaterer at båtfolk ikke tar sikkerheten på alvor. Jakobsen har også solgt vesten Moe benyttet da han falt i vannet.

– Vi hadde et produkt for ti år siden som ble trukket tilbake på grunn av en bagatellmessig feil, og oppdaget at svært mange av vestene vi fikk i retur ikke ville fungert i en nødsituasjon. Vi har også sjekket salg av serviceutstyr sammenlignet med markedet, og kan fastslå at svært få følger servicen som oppblåsbare vester skal gjennomgå. Dette kan også våre konkurrenter bekrefte, forteller Jakobsen.

Den vanligste feilen er at utløsertabletten som skal ekspandere idet den blir våt har blitt steinhard, og ikke vil sørge for at vesten blåser seg opp automatisk.

Vesten til Vidar Moe ville heller ikke blåse seg opp da han trakk manuelt i snoren til utløsermekanismen. Gasspatronen var antagelig ikke skudd godt nok inn, slik at den punkterte når tabletten ble oppløst.

– Gasspatronen kan skru seg ut. Det er et problem som produsentene er klar over, og en av dem, Seago, har utviklet en løsning som skal forhindre dette problemet på deres vester, forklarer Jakobsen.

Han oppfordrer alle til å sjekke vesten skikkelig minst hvert år, og bytte patroner og salttabletter rutinemessig.

Personlig sikkerhet

– Det er ikke ofte vi har hørt om at vester ikke blåser seg opp på grunn av løs patron, men det har vært episoder hvor patronen ikke har vært skrudd hardt nok inn, slik at det ikke har vært lufttett, og vesten bare har blåst seg delvis opp, sier Myles Uren hos Spinlock. Spinlock produserer vesten Vidar Moe benytter. Han er glad for å bli informert om hendelsen.

Uren mener at en redningsvest er personlig sikkerhetsutstyr som man verken skal låne av andre eller låne bort.

– Eieren av en redningsvest må sette seg inn i hvordan den fungerer og ta ansvaret for å holde den i orden. Vi oppfordrer eiere til å registere seg hos oss og få påmindelser om å gi utstyret ettersyn, sier Uren. Spinlock har laget flere videoer og materiell som forklarer hvordan slikt utstyr skal vedlikeholdes.

Slik gjør du service

En oppblåsbar vest må være tett, og skal holde på luften uten trykkfall i minst ett døgn.

Den beste måten å sjekke at vesten er tett på, er å blåse den opp med en pumpe, og la den være oppblåst i minst ett døgn. Å blåse opp med munnen er ikke å anbefale da dette tilfører vesten fuktighet.

Vesten må ha en fersk utløsermekanisme. Vanligvis brukes en tablett som løser seg opp når den blir våt, men i fuktige omgivelser kan disse bli harde og ikke fungere. På mekanismen skal det stå en dato for når den skal skiftes.

Vesten må også ha en patron med gass. Er den brukt, blir det hull i den der den skrues inn i vesten, men den kan også være tom uten av den har gått av. Det beste er å kjøpe ny, men den kan også veies på en vekt. Den riktige vekten skal være oppgitt på patronen.

Vesten bør også skylles med ferskvann, og da må utløsermekanismen fjernes først. Vesten bør være visuelt strøken. Sjekk sømmer og belte.Skrittsystemet må også sjekkes.

Ta vesten med hjem etter endt sesong, og oppbevar den tørt.

SERVICE: Salget av utstyr som skal skiftes med jevne mellomrom er skremmende lavt.
SERVICE: Salget av utstyr som skal skiftes med jevne mellomrom er skremmende lavt.