5 år med spenning og glede

Oslo Seilforenings avtroppete leder, Esben Keim, oppsummerer etter å ha sittet ved roret i en av landets mest aktive og innovative seilforeninger.

Publisert

Fem år er gått siden jeg ble valgt som formann i Oslo Seilforening. Perioden nærmer seg nå slutten, ikke slutten på å være aktivt medlem, ikke slutten på seilingen, men slutten på å lede foreningens styre.

Når jeg ser tilbake, tenker jeg at det har vært en morsom, lærerik og inspirerende seilas. Etter hvert år har jeg oppsummert for meg selv, tenkt over hva vi har fått til, hvor mye energi jeg har lagt ned og hvordan «energiregnskapet» ser ut. Hvert år har det totalt sett vært et solid plussresultat, og da har det vært lett å si ja til valgkomiteen år etter år.

Når jeg nå velger ikke å ta gjenvalg, er det ikke fordi «energiregnskapet» er blitt dårligere, men heller at jeg selv legger listen høyt og har fått andre oppgaver som også krever mye.

Det har vært fantastisk

Skal man være foreningsleder må man både ha tid og være villig til å bruke tid til å gjennomføre og til å få alle med og skape engasjement. Gjennom arbeidet som leder har jeg fått gleden av å treffe mange medlemmer, og for noen fine medlemmer! Gode tilbakemeldinger, et klapp på skulderen, et smil eller en invitasjon om bord til en prat har virkelig vært fantastisk.

Arbeidet har vært et samspill med mange flotte styremedlemmer. Felles for oss alle er at vi virkelig har hatt ønske om å få til noe, dra i samme retning og å skape spenning og glede for medlemmene. At vi i perioden har vært så privilegerte at vi kunne jobbe sammen med foreningens ansatte, har gjort det mulig å realisere store planer og prosjekter.

Noen må nevnes

Jeg vil benytte anledningen til å takke spesielt Jan Petter Gamborg for utrettelig innsats, fleksibilitet, positivitet, engasjement som en dedikert daglig leder av foreningen. Når jeg trekker frem Jan Petter, er det vanskelig å ikke trekke frem Dagfin Simonsen i samme åndedrag. Dagfin har, som ansvarlig for øy, havn og prosjekter, og etter hvert også som nestformann, vært sentral i styret hele perioden. Dagfins evne til å være visjonær og bidra til gjennomføring uten noen begrensninger for hvor mye tid han må legge ned, har vært uvurderlig for det vi har fått til.

OS mot 2025

I 2011 startet vi flere aktiviteter, og arbeidet med disse aktivitetene har dannet en rød tråd gjennom hele perioden. Vi startet først prosjektet OS mot 2025.

Prosjektets mål var at foreningen i 2025 skal fremstå som en attraktiv seilforening for byens unge som ønsker å oppleve aktiviteter på og ved sjøen.

Prosjektet er i dag godt i gang, og i 2025 tror jeg det er etablert kyststi med regulert vannsportsområde på innsiden, jeg tror infrastrukturen er oppgradert og jeg er sikker på at det er full aktivitet i foreningen.

Proffe tirsdagsregattaer

Det neste vi tok tak i var profesjonalisering av tirsdagsseilingene. Tydelighet i satsingen, og et ønske om å forbedre oss hele tiden, har gitt oss det beste seilopplegget i Norge. Vi valgt å konkretisere satsingen med langtidsplaner for både infrastruktur og idrett. Dette har blant annet resultert i at foreningen etter hvert eier og drifter alt fra SUPer til Expresser, og disse blir mye brukt.

For å få til mest mulig har vi hele perioden hatt sterkt fokus på å kommunisere mye, bredt og tydelig. Vi valgte oss verdier og slagord; Spenning og Glede-begrepet har hjulpet oss i kommunikasjon, prioritering og retningsvalg. Det ble også gjort mye for å få med flere unge. Rekruttering av unge voksne har vært en suksess med «Asbjørg»-satsingen, siden også «Gledesprederen» og fra 2016 sannsynligvis totalt tre rekrutteringsexpresser.

Det vanvittige NM-et

Etter hvert fikk styret og ledelse god flyt, engasjementet i foreningen økte og tirsdagsseilasene med Expressene vokste kraftig. Da foreningen ble tildelt NM i Express 2014, fikk jeg med styret på en plan om å skape noe mer enn tre dager med seiling og en premieutdeling.

Vi ville skape en opplevelse, noe stort som ingen hadde sett før.

Vi hadde momentum, vi hadde erfaring, vi hadde engasjement og mange arbeidsomme dugnadsmedlemmer. Så kom eksamen. Det tok helt av, og til slutt var det påmeldt 111 båter som vi ikke visste hvor vi skulle gjøre av.

– Var fjorden stor nok?

– Hvordan får vi over 400 seilere mette og fornøyd på Lille Herbern?

Skulle vi skape opplevelse, måtte vi jo kunne samle alle til seilmiddag. Mesterskapet ble en fantastisk opplevelse, akkurat som vi hadde håpet og jobbet for.

Det nyeste: Kortbaneseiling

Den siste tiden er det blitt tydelig at vi mangler et opplegg for litt eldre ungdommer eller unge voksne som vil komme i gang med seiling. I 2016 blir det lansert seilkurs for voksne, som allerede er fulltegnet, og til slutt min siste «baby» – kortbaneseiling. Jeg håper og tror det kan bli et spennende rekrutteringskonsept med mye Spenning og Glede. Dette kommer jeg til å følge opp videre også når jeg er ute av styret.

Gir klubba videre

Foreningen har på min vakt utviklet seg videre og tatt nye skritt. Det er med god samvittighet og stolthet at jeg etter fem år sender styreklubba videre. Nye impulser, en sterk kultur for nytenking, gode planer og mange flinke folk tror jeg bestemt vil sikre at Oslo Seilforening fortsetter utviklingen. Jeg ser frem til å se utviklingen og til å være med å bidra videre i denne flotte foreningen med de fine menneskene.

Takk til alle foreningens medlemmer som har gitt meg fem år med tillit, opplevelser, Spenning og Glede.