På ripa til Skagen

Liten kuling fra sydvest i natt, og bankekryss fra Brofjorden. Det gjelder å henge ut.

Publisert

Store bildet: Yrs pronose for Færder Fyr

Rekord sen Kristihimmelfartshelg gjør den årlige regattaen både lysere og varmere. Der har også gjort at deltagerantallet har steget, og i år er det påmeldt hele 274 båter.

Lang vannlinje

Ved Færder vil det blåse 12 m/s ved Færder Fyr i følge yr. Vinden vil starte fra sørvest, men dreie noen grader til vest-sørvest i løpet av natten. Ved Väderöarna vil det blåse 10-11 m/s på morgenkvisten. Det betyr rask seilas med alle mann på rekka, og stikk i skjøtet. Forholdene vil gi fordeler for båter som har lang vannlinje, men ikke har all verdens beste høyde. Så båter som har et høyt lys tall for suverene kryssegenskaper, vil ikke ha noen fordel av forholdene. Båter som blir straffet for surfeegenskaper, vil heller ikke få glede av båtens sterke sider. Seilas tipper på at store seilbåter med lavt Lys-tall vil dominere toppen av resultatlisten, og været slår til.

På rumbline

Christian von Trepka i «Al Capone» har planen klar.

Vi skal holde rumbline, og holde så bra fart i båten som mulig. Vi vil ikke få brukt spinnakeren, så det blir å seile med den lille fokka. Forholdene vil bli kanskje like som i 2009, og da seilte vi mot Brofjorden i 14 knop. Det ser ikke ut til at det blir så sterk motstrøm. Den avgjørende biten blir etappen fra Brofjorden til Skagen. Der håper vi på en tøff bankekryss.

Spennende shorthandbåter

Shorthandklassen starter først med start kl 18.00. Vi har tro på at Svein Olav Moe med «Venninna», en Cayenne 42 med 1,25 i LYS har gode muligheter. Om vinden hadde vært akten om tvers ville vi ha satset på Simen Løvgren i den minste Shorthandklassen i «Optimila», en Sun fast 3200 med 1,26 i LYS.

I den store Shorthandklassen vil nok Rune Aasberg være tidlig i mål, men med 1,48 i LYS blir «Solo», straffet hardt. Lars Petter Karlsen i «Nicoline», og Elling Rishoff i «Gode venner», begge med 1,38 i Lys og kan vise til gode resulateter i år vil bli klassens duell. Det blir også spennende å se hvordan Kristin Songe-Møller i sin Figaro med 1,30 i Lys vil klare seg mot de langt store båtene.

Få ORCi-båter

Tross EM på Hankø i august, er det liten inetersse for ORCi. Kun syv båter starter i denne klassen med start kl. 20.50. Den gjeveste klassen å vinne blir det største LYS-klassen med 38 båter på linja. Erik Roede med «Oda», en swan 53 med kun 1,38 i LYS, ser ut som en favoritt på papiret, men tiden vil vise om båten har det trimmen og det mannskapet som skal til for å vinne. I denne klassen stille hele fire Landmark 43, som vil få en spennende innbyrdes kamp. Her er det også fire First 40 på linjen.

Du finner deltagerlisten her

Vind og strøm i Skagerrak kl. 06.00 fra Farvandsvæsenet

Powered by Labrador CMS