TETT: Det ble en tøff frisk og tøff start på Raymarine 2 Star.
RASKEST: Trolldans var raskest gjennom vannet, men tapte med knapp margin for «Eldorado»
START: Det var trangt og tett ut fra start i frisk vind.

Små marginer skilte både i stor og liten klasse

Vi har snakket med vinnerne av den store og den lille klassen.

VANT: Magnus R. Tvete og Are Eklund vant den store klassen med First 40.7 «Firstlady».

På grunn av kulingvarsel ble starten av Raymarine 2Star utsatt med ett døgn. Allikevel ble det en tøff seilas, selv om løpet ble avkortet.

I den lille klassen skilte dett under 16 minutter mellom de fem første båtene på korrigert tid. Vinneren av den store klassen vant med kun to sekunder.

Stort frafall

Like etter start var det bare 25 av 50 påmeldte båter som seilte, kun 12 båter fullførte den lille klassen, og syv den store. Med Are Wiig-klassen blir det 21 båter.

Mange trakk seg før starten på grunn av værmeldingen. De fleste som brøt gjorde det på grunn av skader på rigg og seil.

Gjorde det i starten

– Det er høyde og kryss som er vår styrke, det utnyttet vi helt fra start. Kom godt ut, og holdt oss syd i fjorden før vi slo inn mot Færder. Derfra stod vi nesten opp Jomfruland, forteller Magnus R. Tvete i «Firstlady» som vant den store klassen. Han opplever seilasen som fin, og har seilt i langt verre vær, også i 2Star for mange år siden.

«Eldorado» som vant den lille klassen hadde ikke en like god start. De begynte med ett for stort forseil, og måtte bytte ved struten.

– Vi kom litt bakpå, og ut av strategien. Strømsystemet var ikke hva vi er vant med, men skjerpet oss, og gikk fort. Vi tok igjen «Trolldans» ved Jomfruland etter noen små slag langs land.

Uten spinnaker

Hverken «Firstlady» eller «Eldorado» førte spinnaker til Väderöarna. «Firstlady» tok ut revet, men tok det igjen for å holde styringen etter at vinden skrallet.

– Vi var litt slappe, og seilte med rev. Vi var redd for at strømen tok oss nordover på svenskekysten, så vi valgte en overbue. «Trolldans» seilte mer direkte, og vant på det, sier Alf Magne Andersen i X-37 «Eldorado». Mens «Firstlady» seilte spinnaker til Strömstad, så beholdt «Eldorado» fokka.

– Det var natt, og vi hadde akkurat slitt med ett forseil, og var litt slappe, sier Andersen.

Lite søvn

Mens Magnus R. Tvete og Are Eklund fikk litt søvn i Strömstad, så var Alf Magne Andersen og Henrik Andersen for gira til å få en blund.

– Vi viste det var svært tett, og vi var for gira til å sove. Tiden gikk med til å planlegge seilasen hjem, forteller Andersen.

«Firstlady» seilte en lengre bane, og fikk ett bra legg til Sydostgrunnen. Mens mange konkurrenter måtte ta ett par slag, så stod de opp merket. Det ble platt lens til Hankø, men nok til å holde trykket på korteste vei.

For «Eldorado» ble det trikkekjøring. De holdt høy fart med fullt storseil og fokk. «Trolldans» sette gennaker da de så at X-37en spiste seg innpå. Da satte Andersen spinnaker, og det var helt avgjørende for seieren.

Ingen av båtene skader av betydning under regattaen.

Under ett døgn

Det ble Swedestar 370 «Trollfjord» som seilte rundt banen raskest, men så ble også andre del sterkt avkortet. Båten brukte 20 timer og 19 minutter på runden. Det gir en snittfart på 6,9 knop. Pluss tre timers pause i Strömstad så ble det totalt under ett døgn. I den store klassen var det Black Pearl som seilte raskest, og hadde en seilt til på 22 timer og ett minutt. Det gir en snittfart på 7,2 knop.