Kollisjonen et mysterie

Jorden rundt-seiler Jessica Watson (16) kolliderte nylig med et lasteskip. Nå forsøker man å finne årsaken til kollisjonen.

Publisert

OVER: Jessicas Watsons rosa dame.

Jessica Watson har som mål å bli verdens yngste solo-seiler jorden rundt. Men allerede kort tid etter at «Ella’s Pink Lady» og 16-årige Watson hadde forlatt hjembyen Mooloolaba i Queensland, Australia 8.september, ble båten truffet av et 225 meter langt lasteskip.

«Ella’s Pink Lady» førte både navigasjonlys og AIS. Den unge solo-seileren kom utrolig nok ikke til skade, og kunne gå for motor inn til nærmeste havn. Båten ble likevel skadet med brukket mast, ødelagt rigg og skader på skroget.

Forsøkte å kalle opp broa

Det alle nå spør seg er hvordan denne ulykken kunne skje. De fleste som har uttalt seg i saken mener at Waston selv må ta skylden for sammenstøtet, og ta det som en lærerpenge videre.

Ifølge Watsons far var datterens AIS slått på og motoren fungerte som den skulle. Et skip på størrelse med den 163 tonn tunge Silver Yang ville ikke kunne kjenne et sammenstøt med den 34 fot lange seilbåten. Det er først når skipet kommer til kai og man ser merker etter fremmed maling på skroget at man skjønner at man har vært borti en annen båt. Høyden og vinkelen på skipet, spesielt fra broa, gjør det også veldig vanskelig å få øye på båten visuelt blant sjøsprøyt og andre forstyrrende faktorer.

Watson har forklart at hun forøkte å søke opp mannskapet på «Sliver Yang», men slet med å få tak i noen som behersket engelsk.

Overså flere faktorer

Ifølge en artikkel i Sail World har 16-åringen gjort flere feil som førte til kollisjonen. For det første stolte hun for mye på radar og AIS-instrumenter, og hadde således ikke tatt høyde for at det kun er fartøy over 300 tonn som er pliktig til å føre AIS. For det andre har hun ikke tatt i betrakting at et så stort fartøy uansett vil behøve fem n.mil før det kan gjøre noen merkbar kursendring. Til sist,-  istedet for å forsøke å kalle opp skipet på radio skulle hun begynt å planlegge unnamanøvrering da hun så at skipet var på kollisjonskurs.

Kommentarene fra leserne til den aktuelle artikkelen i Sail world gjør det også klart at de mener ungjentas mangel på erfaring og navigasjonsunnskap var grunnen til ulykken.

Dette froklarer likevel ikke hvorfor Watson ikke bare fyrte opp motoren og manøvrerte unna da hun oppdaget skipet er fortsatt et mysterium.

Båten repareres nå ved Gold Coast Marina og er snart klar for sjøsetting, slik at Watson kan fortsette turen.

Nedre aldersgrense for jordomseilere?

For noen uker siden fullførte 17 år gamle Michael Perham en jorden rundt seilas alene. 13 år gamle Laura Dekker ble stoppet av barnevernet etter at hun hadde samme planer. Les saken her.

Les om Jessica Watson her.

Intervju av Jessica Watson to måneder før avreise

Powered by Labrador CMS