Redningsselskapet kurser seilere

Nå er den praktiske delen av de nye ISAF-sikkerhetskursene for havseilere gjennomført.

Publisert

Redningsselskapet har påtatt seg å stå for den praktiske delen av sikkerhetskursene for seilere. Som følge av de nye kravene til sikkerhetsopplæring under regattaer på havet. Kursene gjennomføres på oppdrag fra Norges Seilforbund og i samarbeid med Falck-NUTEC.

Fire i norske farvann

Det er det internasjonale seilforbundet (ISAF) som har innført det nye kravet. I Norge og tilliggende farvann er det for sesongen 2007 fire seilaser i «kategori 2», der  tyve prosent eller minimum ett av mannskapet om bord må ha gjennomført kurset. Dette gjelder følgende seilaser er: Watski Two Star, Simrad One Star, Shetland-Bergen Race og Banff-Stavanger Race, ifølge seilforbundet.

Regattaer i «kategori 2» defineres som «relativt lange havseilaser langs med eller i nærheten av kysten, på større ubeskyttede innsjøer eller havbukter, der båtene må kunne klare seg selv.» Selv om det kun er pålagt at ett av mannskapene har kurset anbefaler ISAF sterkt at alle om bord har tatt kurset.

Kurset er delt inn i en teoretisk del og en praktisk del, som krever en dag hver. Seilforbundet gjennomfører selv den teoretiske delen. Kursets mål er å øke sikkerheten for menneskeliv og utstyr, gjennom trening og formidling av holdninger og kunnskaper.

Rettet mot seilere

Kursbeviset gjelder både i Norge og internasjonalt, og arrangører skal etter ISAF’s regler godta kursbeviset som dokumentasjon på at vedkommende har tatt et kurs som oppfyller ISAF’s krav. Kursbeviset er gyldig i fem år etter kursets dato. Dette kurset er spesielt rettet mot seilere og deres sikkerhet, og ingen andre kurs, slik som kystskippereksamen eller sikkerhetskurs for oljeindustrien, godkjennes som erstatning for ISAF-kurset. For å få kursbevis må alle gjennomføre begge de to delene av kurset.

Den praktiske delen (Del 2) innbefatter blant annet trening med overlevningsdrakt, redningsflåte, annet overlevningsutstyr og brannslukking. Kurset kan tas i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim. Påmelding: http://www.seiling.no/t2.asp?p=49636

Foto: NSSR

Powered by Labrador CMS