Rekordrask Færderseilas

Meteorologene tror på nordavind opptil 30 knop og regn i Færder’n, og strøm ut fjorden mesteparten av tiden.

Publisert

Det ligger an til en rekordrask Færder i år. Per Bøymo i KNS mener de raskeste båtene kan komme i mål i løpet av 10-11 timer.

– Værprognosene for fredag spriker voldsomt, og har gitt ulike værmeldinger på yr.no de siste dagene, sier John Smits. Han sier at det likevel ser ut til at nordlige vinder vil dominere i årets Færderseilas.

Nordavinden dannes av et lavtrykk øst for Norge. Smits forventer nordavind på 10-15 knop i starten. Styrken i nordavinden kan komme opp i 20 30 knop i Ytre Oslofjord utover kvelden.

– Men  følg med på skyene.  Sol og haugskyer kan gi mindre vind eller stille, sier Smits. Han tror det blir nedbør fredag, mest sannsynlig utover fredag ettermiddag og kveld. Sjansen for regn er størst på østsiden av fjorden. Lufttemperaturen forventes å ligge rundt 10 til 14 grader. Sjøtemperaturen vil ligge rundt 13-15 grader. 

Det er likevel stor usikkerhet om været i Færderhelgen. Mest sannsynlig blir det regn fredag, men det er ikke like sikkert at det vil regne lørdag. Best vær blir det søndag, melder meteorologene.

Strøm

Strømmen setter sørover fredag kveld. Vannet trekkes ut av fjorden. Med nordavind i tillegg er melodien at strømmen setter utover, sier oceanograf Jan Petter Røed ved Meteorologisk institutt.

–    Det blir lite strøm i indre fjord, og det er derfor viktigere å ta hensyn til  vinden enn strømmen i starten, sier Røed. Også i Drøbaksundet blir det lite strøm, men utover ettermiddagen og kvelden setter strømmen innover Drøbaksundet.

– Også i Breiangen vil strømmen gå sørover, så det er bare å stå på kursen ut fjorden med spinnakeren oppe, sier Røed. På vei innover fjorden etter runding må man vente motstrøm.

– Så vil jeg at jeg beklager at jeg tok feil i fjor. Modellene våre krasjet før Færder’n. Det beste rådet til alle deltagerne er nok å tenke selv, sier Røed.

Powered by Labrador CMS