MOSS I SEMIFINALE: Denne gangen er det Moss Seilforening som skal representere de norske fargene i Sailing Champions League.
MOSS I SEMIFINALE: Denne gangen er det Moss Seilforening som skal representere de norske fargene i Sailing Champions League.

Moss i kamp om finale-plass

31. mai er Moss Seilforening på plass på Sardinia for å kjempe om finaleplass i Sailing Champions League.

Publisert Sist oppdatert

Karl-Einar Jensen, Jørn-Erik Ruud, Morten Knudsen og Monica Rodal fra Moss Seilforening skal fra og med torsdag 31. mai prøve seg mot Europas beste ligaseilere. 24 lag fra 13 nasjoner skal ut semifinalen i Sailing Champions League og kjempe om 15 finaleplasser på regattabanen i Porto Cervo på Sardinia. 

Ingen «walk in the park»

Selv om det å komme blant de 15 beste kan synes som innen rekkevidde for mossingene, har flere norske lag tidligere kommet litt betuttet tilbake med en erfaring om at nivået på seilerne er høyt. Ligaseiling er blitt populært i Europa, og kampen om de gjeveste plassene er hard.

– Konkurrentene vi har møtt har enten vært erfarne seilere som vi har konkurrert mot i sportsbåter á la Melges 24 tidligere, eller så er det ordentlig unge, samtrente lag som bare driver med ligaseiling og som har gjort dette til sin seilsatsing, forteller Kristoffer Spone, som selv har deltatt i tre Sailing Champions League-finaler og vunnet en av dem.

Flere favoritter

Regattaclub Bodensee fra Sveits regnes som en av favorittene i Porto Servo i de kommende dagene. Laget, som er anført av den tidligere OL-seileren i 470, Julian Flessati, tok sølv i finalen i 2017. Et annet, sterkt lag er Royal Yacht Club Monaco, som har fått et wild card i semifinalen. Skipper er Francois Brenac som tidligere har vunnet VM i J/22 og J/80. Han har med seg to av Frankrikes beste 49er-seilere som mannskap. 

Rent damelag fra Danmark

Norden har seks lag med. Fra Danmark stiller Kongelig Dansk Yachtclub (KDY) og de stiller med et rent damelag. Match-seileren Trine Palludan, som for tiden er ranket som nummer tre blant de kvinnelige match-seilerne, er skipper. I tillegg stiller en annen storhet blant seilforeninger i Danmark, Hellerup Sejlklubb. Det er klubben til den tidligere seilkongen Paul Elvstrøm.

Sverige stiller med et lag fra Malmö, Malmö Segelsällskapet, og Cape Crown Yacht Club, mens Finland er representert ved Ålänska Segelsällskapet. Fra Norge skulle også Ran Seilforening deltatt, men laget har av praktiske årsaker måttet trekke seg.

– Vi er bare vanlige lønnsmottagere med vanlige jobber, og vi fikk det dessverre ikke til denne gangen, har Leif Kristian Garvik uttalt.

Følg semifinalene live

Tønsberg og Åsgårdstrand i semifinale i august 

De 13 nasjonene som er representert er foruten de allerede nevnte Østerrike, Frankrike, Tyskland, Italia, Lithauen, Nederland og Slovenia. I alt er det 24 lag – og de 15 beste får finaleplass. Finalen, som går fra 30. august til 2. september i St. Morits i Sveits, inneholder ialt 32 lag.

Neste semifnale der 15 nye plasser skal deles ut finner sted i St. Petersburg i Russland fra 3. til 6. august. Der skal både Tønsberg og Åsgårdstrand Seilforening delta.