Europaukens nøkkelmann

Mannen som etterfulgte Alfred W. G. Larsen som formann i Kongelig Norsk Seilforening fikk en kort, men svært viktig tid i foreningens tjeneste.

Publisert

KNS har hatt tradisjon med å velge samfunnstopper til å styre foreningen. Sam(uel) Eyde (1866–1940) var intet unntak. Han ble håndplukket for å sikre Europauken til Norge i 1914. Regattaen hadde vært arrangert tidligere i Storbritannia i 1911, i Tyskland i 1912 og i Frankrike i 1913. På mange måter var det overmodig å innbille seg at lille Norge skulle kunne påta seg et gigantisk løft som å arrangere Europauken i seiling, men 100-års grunnlovsfeiring med verdensutstiling i Oslo og en av verdens ledende flåter av store kappseilingsbåter under norsk flagg, gjorde at KNS høsten 1912 besluttet å søke om å få dette arrangementet i jubileumsåret.

Også Spania hadde søkt om å få Europauken i 1914. Kong Alfonso hadde gjort seiling til en kongesport i Spania, som egentlig som sto for tur til å arrangere regattaen. KNS leverte en søknad til det internasjonale seilforbundets permanente komité, som hadde et avgjørende ord når det gjaldt hvem som skulle få regattaen. Forbundet fattet en salomonisk beslutning om at 1914 og 1915 var reservert for Norge og Spania, men de overlot til landene seg i mellom å bli enige om fordelingen.

Det falt dermed i den nyvalgte formannens lodd personlig å appellere til kong Alfonso. Eyde, som gjennom Norsk Hydro hadde tegnet avtale med Spania om å oppføre en kvelstoffabrikk i landet basert på Birkeland-Eyde-metoden, fikk personlig audiens hos kongen og fikk ham til å love å gjøre sitt for at Spania skulle vente med sitt arrangement til 1915.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS