Hvilken seilforening kan du seile for?

LAGKONKURRANSE: I Seapilot 2Star er det i flere år vært innlagt en foreningskonkurranse i regattae, og med seilsportsligaen er dette med foreningstilhørighet blitt aktualisert ytterligere.
LAGKONKURRANSE: I Seapilot 2Star er det i flere år vært innlagt en foreningskonkurranse i regattae, og med seilsportsligaen er dette med foreningstilhørighet blitt aktualisert ytterligere.

Én seilforening – én klasse

I fotball spiller du for én klubb, men i seiling kan du representere flere.

Publisert Sist oppdatert

I disse seilsportliga-tider dyrkes seilforeningstilhørighet og lagfølelse, for seilsportsligaen er først og fremst en konkurranse mellom seilforeninger. Dette er noe nytt i Norge, og i motsetning til i fotball hvor man betaler høye summer for å få en fotballspiller til å spille for laget sitt, er mange seilere medlemmer av flere seilforeninger – og varierer med å representere dem.

Overgangssummer som man har i fotball er vel snarere å oppfatte som en vits i seilsportssammenheng, skjønt det er foreninger som har «lokket» til seg toppseilere ved å kunne tilby bedre treningsforhold og støtteordninger.

Den gamle landsforeningen

Den hyppigst forekommende kombinasjonen av dobbeltmedlemsskap er at man er medlem av KNS og en annen – gjerne sin lokale seilforening. Dette er en kombinasjon som har aner tilbake til før 1970, da KNS fungerte som landsforening i Norge.

Mange er også medlem av KNS for å kunne føre splittflaget – og i all beskjedenhet; for å få Seilas som en del av medlemsskapet. Det siste ble nylig stadfestet som en viktig faktor for å være medlem i foreningen i en medlemsundersøkelse KNS utførte.

En annen grunn til å ha dobbeltmedlemsskap er at man er medlem av foreningen man hører til der man bor, og seilforeningen der man har hytte eller ferierer årlig.

Én seilforening – én klasse

Man ser da også at flere seilere seiler regattaer for flere seilforeninger i løpet av en sesong.

Så hvordan er så reglene? Er det fritt frem?

– Regelen er slik at man må seile for den samme foreningen i den samme klassen i den samme sesongen. Du har ikke anledning til å bytte forening i den klassen du seiler i i sesongen, sier Espen Guttormsen, generalsekretær i Norges Seilforbund.

Det betyr at du for eksempel kan seile for Bundefjorden Seilforening i Laser og for Fredrikstad om du stiller opp i Europajolle. Det er fullt lovlig.

– Men når du seiler for en seilforening i seilsportsligaen – kan du da representere andre foreninger i andre regattaer?

– Slik jeg da tolker regelen, er at du da ikke kan seile for andre foreninger i J/70-klassen, som benyttes i seilsportsligaen. Men det er min helt personlige tolkning. Dette er en problemstilling vi ikke har hatt før. Jeg vil tro dette med å representere en forening i tilknytning til seilsportsligaen og i andre regattaer, er noe som vil bli tatt opp av styret i NSF på litt sikt, svarer Guttormsen.

Medlemsskap påkrevd i NM

Noe av intensjonen med seilsportsligaen er å skape lokalt engasjement og entusiasme, og det å ha en lagfølelse og tilhørighet er en del av dette. At det derfor vil kunne komme strammere eller klarere retningslinjer med hensyn til hvilken forening man seiler for; når og i hvilken klasse, vil ikke overraske.

I dag er det slik at det kun er i norgesmesterskapene og om du representerer Norge i utenlandske regattaer som landslagsutøver, at det er pålagt alle deltagerne å være medlem av en seilforening. I andre regattaer er det kun skipperen som må være medlem av en forening. Og i mange regattaer er de selv ikke det.

Det er kjent sak at det for eksempel i Færder’n er mange som deltar for en forening, uten at de er medlem der. Flere foreningsstyrer sjekker gjerne deltagerlisten i Færder’n mot sitt eget medlemsregister og finner flere «missing links» der.

For en del foreninger har en slik gjennomgang til syvende og sist vært en kilde til å få flere medlemmer når de har funnet frem til «synderne» og konfrontert dem med det manglende medlemsskapet.