Seiling på amerikansk

Satser du seriøst på seiling i Norge, kan det gå ut over utdannelsen. I USA kan derimot seiling være veien til en god utdannelse.

Publisert   Sist oppdatert

En helg i september besøkte en kvartett av amerikanske Optimist-seilere norgescup-avslutningen i Sandefjord. De hadde med seg sin norske trener, Joakim Tandberg Karlsen fra Svelvik. Etter egen seilkarriere i Optimist og Europajolle ble Tandberg Karlsen først trener i KNS, hvoretter han via et år som seiltrener i Karibia, flyttet til USA i 2010 og en trenergjerning der. Nå bor han i Newport syd for Boston og jobber for Sail Newport, som er en mellomting mellom en bedrift og en seilforening. Han har dessuten oppdrag som en av flere landslagstrenere for det amerikanske Optimistjolle-landslaget.

Til Sandefjord hadde han tatt med seg fire 13-åringer som var blant USAs beste i Optimist. De ga riktignok ikke de norske seilerne en leksjon i Optimist-seiling på hjemmebane slik mange hadde trodd, men de kom alle fire blant de syv beste i årets siste runde av norgescupen og satte definitivt sin amerikanske farge på den. De klarte dog ikke å matche Norges VM-toer, Mathias Berthet, som vant regattaen i Sandefjord. De amerikanske seilerne fikk også god motstand fra lillebroren Markus Berthet, som ble nummer tre, og Ran-seileren Tobias Sandmo Birkeland (nr. 4). Disse tre utgjør det sterkeste Optimist-laget Norge har hatt på svært lenge, og de er jevngode med sine amerikanske konkurrenter.

Og det er de til tross for at forutsetningene og seilsportens organisering i de to landene er vidt forskjellige.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her