Seiljuss

Fradragsrett for båten din?

Når du kjøper en båt, er det mulig å få fradragsrett for skatt og moms? I prinsippet ja, men i realiteten er det ofte vanskelig.

Publisert Sist oppdatert

For at du skal kunne få fradrag for skatt, er forutsetningen at kostnaden til båten kan klassifiseres som en «utgift til inntekts ervervelse», og for å få fradrag for merverdiavgift er det en forutsetning at anskaffelsen er «til bruk» i avgiftspliktig virksomhet. Vilkårene for fradragsrett er litt forskjellige skatte- og avgiftsmessig. En grunnleggende forutsetning er imidlertid at det drives virksomhet med båten som kjøpes. Virksomhet i denne forbindelsen er definert som en «aktivitet som over tid er objektivt sett egnet til å gå med overskudd». Dette typisk i motsetning til for eksempel fritidsaktiviteter hvor poenget er kos og hygge og ikke å tjene penger.

Spørsmålet blir deretter hva slags virksomhet du skal drive med båten du skal kjøpe. Båtutleie er kanskje det mest nærliggende, men du kan forestille deg fiskebåt, fraktebåt eller noe helt annet. Poenget er at du må drive med «noe», og dette «noe» bør kunne gi inntekter.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER