Seilsportshistoriens største øyeblikk

Det er i år 30 år siden America's Cup forlot modellrommet i New York Yacht Club. Seilasene i 1983 har også noe til felles med årets AC regatta. Se video

Publisert

Mange hevder at «Australia II»s seier i America's Cup regattaen i 1983 var et av seilsportens viktigste øyeblikk. Vi er ikke uenige i den påstanden. Også årets seilaser i San Fransisco representerte et veiskille i seilsportens historie, og årets regatta hadde faktisk noe til felles med seilasene for 30 år siden.

Da «Australia II» vant pokalen med den radikale 12 meteren tegnet av Ben Lexcen var det ikke tvil om at Australia for første gang hadde en båt som var på høyden med, om ikke bedre enn de amerikanske 12 meterne. Likevel så det nok en gang ut til å skulle gå Amerikas vei på regattabanen. Uhell for «Austraia II» i de første seilasene og glimrende seiling av pokalforsvarer Dennis Conner gjorde at New York Yacht Club ledet 3-1 i antall seire og trengte bare en til for å forsvare pokalen. USA befant seg dermed i samme situasjon som «Emirates Team New Zealand» gjorde i årets regatta da dette laget ledet 8-1 og også trengte bare en seier for å ta pokalen.

John Bertrand og mannskapet på den australske båten samlet seg mesterlig og vant først en, så en seilas til, og plutselig var det 3-3 og klart for tidenes finaleseilas. Amerikanernes «Liberty» tok ledelsen fra start og etter 2. kryss med bare en lens og en  ny kryss igjen å seile, var den amerianske ledelsen på vel ett minutt og utfallet virket avgjort. Men da hadde man undervurdert unnavindskapasiteten til Lexcens båt, samtidig som navigatøren og taktikeren på «Australia II» Grant Simmer var en mester i å plukke opp vindskift og flærer. Når «Australia II» også seilte både lavere og hurtigeree enn konkurrenten tok det ikke lang tid før båten var ajour og forbi.

Etter en slagduell med 47 slag på siste kryss kunne «Australia II» gå i mål som den første båt utenfor USA som hadde vunnet pokalen i dens 132 årige historie. Seiersmarginen i den siste seilasen var på overbevisende 41 sekunder.

Det hører med til seilsportshistorien at fire år senere, i farvannet utenfor Fremantle på Australias vestkyst, kom Dennis Conner grusomt tilbake og gjenerobret pokalen med 4-0 seier over Australias «Kookaburra III», tegnet og styrt av Iain Murray

Powered by Labrador CMS