ÅSGÅRDSTRAND: Åsgårdstrand Seilforening vant eliteserien i 2023, og ved å sende et knallsterkt lag til 1. runde flagger de tydelig også hva årets ambisjoner er.

Seilsportsligaen starter denne helgen

33 foreningslag skal i ilden når Norsk Seilsportsliga avholder sitt første stevne i Bergen denne helgen. Eliteserien kan du følge direkte her på SEILMagasinet.

Publisert

Seilsportsligaens to store nyheter denne sesongen er at 1. divisjon er utvidet fra 15 til 18 lag, og at eliteserien vil bli direkteoverført på Norges Seilforbunds Youtube-kanal av et profesjonelt, svensk produksjonsselskap. 

Det første er et resultat av økt interesse for ligaseiling og seilsportsligaen rundt om i landet. I stedet for å avholde en kvalifisering om de 15 opprinnelige plassene i 1. divisjon – og derved måtte si nei til noen foreninger som ønsket seg inn i ligaen – besluttet NSF i stedet å utvide den slik at alle foreningene som hadde meldt sin interesse, får delta. Det betyr at flightene i 1. divisjon i år vil bestå av seks båter. 

11 LIGABÅTER: Ligabåtene er rigget og ligger klare i tilå ta i mot seilerne. Samtlige båter er dresset opp med en helt ny seilgarderobe for året.

Direktesendt TV fra eliteserien

Direktesending fra seilsportsligaen er blitt forsøkt tidligere, men da med enkle midler og med ditto resultat. I år blir sendingene av en helt annen kvalitet. 

– Vi har engasjert et svensk produksjonsselskap som har lagd sendinger i svenskenes liga, «Allsvenskan», med stor suksess. De kommer til Bergen med en egen produksjonsbuss med det utstyret som skal til for å lage en proff sending. Lars Ingeberg og Leif Kristian Garvik skal kommentere, forteller Magnus Hedemark, prosjektansvarlig for seilsportsligaen.

Sendingene, som starter kl 13:00 på lørdag og kl 12:00 på søndag på NSFs Youtube-kanal, vil konsentrere seg om eliteserien. Seilerne vil bli fulgt av kameraer i RIB-er, om bord-kameraer med lyd og fra droner, og dette vil bli mikset sammen med tracking, grafikk og kommentarer. Målet er at seerne skal få et best mulig innblikk i det som foregår ute på banen, og få kjenne på spenningen som er til å ta og føle på om bord i båtene. 

– At vi har valgt kun å sende fra eliteserien, har sin årsak i tilgjengelige ressurser. Så for i stedet å vanne ut sendingene med litt herfra og derfra, har vi i år valgt å konsentrere oss om eliteserien. Så får vi se hvilke erfaringer vi gjør oss og om vi kan utvide sendingene med 1. divisjon til neste år.

RACE VILLAGE: Det er godt med armslag for seilerne i Race Village i Bergen.

Det betyr at alle hjemmesitterne, medlemmene og supporterne i de 15 elitserie-foreningene virkelig har noe å se frem til. Nå kan de følge favorittlaget sitt gjennom alle flightene i de fire serierundene som skal avholdes i år.

Åsgårdstrand i forvarer-rolle

Åsgårdstrand Seilforening kommer til Bergen som tittelforsvarere i eliteserien. Og de kommer med et knallsterkt lag anført av Jostein Grødem og Karl Otto Book som har ført laget til atskillige seire siden ligaen startet i 2016. Med seg har de to Maren Magda Book og Trym Kristian Markussen. 

Sammen med Tønsberg Seilforening er Åsgårdstrand den eneste foreningen som har klart å holde seg uavbrutt i eliteserien siden ligastarten i 2016. Åsgårdstrand Seilforening har helt fra starten av valgt å satse på ligaseiling, og den var en av de første foreningene som gikk til innkjøp av en J/70 til foreningsbruk. Det er blitt satset systematisk på kompetanseoverføring fra foreningens beste og erfarne seilere og over til de unge, og dette har gitt bemerkelsesverdige resultater:

Den relativt lille Vestfold-foreningen med drøyt 200 medlemmer er årets tittelforsvarer og seilsportsligaen mestvinnende forening over tid. Forrige helg deltok foreningens ungdomslag i Youth Sailing Champions League-finalen i Vilamoura i Portugal der de var beste norske lag på en 7. plass. Men ikke nok med det: De stiller også med et 2. lag i årets 1. divisjon!

Åsgårdstrand-seilerne vil imidlertid få nok av gode seilere å bryne seg på, og kanskje teller den 1. runden denne helgen i Bergen flere gode seilere enn noensinne. Det er vanskelig å peke ut de sterkeste utfordrerne til Åsgårdstrand. Det kan rett og slett være alle de øvrige 14 lagene. Men om tre lag må plukkes ut, faller valget på Oslofjorden, Tønsberg og Ran. Og om ytterligere tre lag til skal nevnes, må det bli Grimstad, Larvik og Arendals Seilforening – med Nesodden som en outsider.

Fire nye seilforeninger i 1. divisjon

I 1. divisjon er fire foreninger nye av året. Det er hjemmelagene fra Bergen; Bergens og Os Seilforening, samt Bundefjorden og Drøbaksund Seilforening. Lagene fra Stavanger og Lillesand rykket ned fra eliteserien i fjor, men begge lag ønsker trolig at oppholdet i 1. divisjon skal bli av kortvarig art.

Det er de imidlertid neppe alene om. Flere lag ønsker seg opp i eliteserien til neste år, og bedømt ut fra lagoppstillingen i denne første runden kan det se ut som om nettopp nykommerne Drøbaksund og Bundefjorden – og nedrykkede Stavanger og Lillesand – har de største ambisjonene.

Flere seilforeninger har imidlertid ikke det å rykke opp til eliteserien som et mål, men ser seg godt fornøyd med en tilværelse i 1. divisjon der de kan tilby mange av sine medlemmer en morsom liga-opplevelse. Dette uttrykkes gjerne gjennom at det er større utskiftninger på lagene fra runde til runde i 1. divisjon enn hva tilfellet er i eliteserien. 

Dessuten har kvinneandelen i 1. divisjon nesten i alle serierunder gjennom tidene vært høyere i 1. divisjon enn i eliteserien. I denne årets første runde i Bergen er kvinneandelen i eliteserien 18 prosent. I 1. divisjon er den 25 prosent. I 1. divisjon stiller det også to rene damelag. De kommer fra Asker og Sandefjord.

Du kan som sagt følge eliteserien direkte på NSFs Youtube-kanal. Du vil også finne sendingene på SEILmagasinets nettside. Du kan dessuten følge SAP-trackingen for henholdsvis eliteserien og 1. divisjon. I tillegg vil seilsportsligarunden i Bergen bli eksponert i seilsportsligaens kanaler både på Facebook og Instagram. All mulig informasjon om ligarunden i Bergen finner du samlet på seilsportsligaens «Oppslagstavle».

Så det er bare å ta med seg mobilen, nettbrettet eller sågar lap top-en hvorhen du måtte gå denne helgen!