STARTER PÅ TOPP: Elling Rishoff fra Asker starter sesongen på toppen av ranking-listen og stiller til start i HH Skagen Race for å forsvare posisjonen.
STARTER PÅ TOPP: Elling Rishoff fra Asker starter sesongen på toppen av ranking-listen og stiller til start i HH Skagen Race for å forsvare posisjonen.

30 båter kjemper om de første poengene

Med Helly Hansen Skagen Race-start onsdag 4. mai starter også årets shorthanded- og ranking-sesong. 30 båter stiller til start i den første dysten.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for tidlig Kr. Himmelfartsdag – som er dagen som bestemmer når Helly Hansen Skagen Race skal starte – stiller hele 30 båter til start shorthanded-klassen. Regattaen, som arrangeres av Bærum Seilforening, er den første av i alt 28 tellende regattaer i år.

Labert i Bergen

Dagen etter – på selveste himmelfartsdagen – starter vestlendingene sin sesong i form av  regattaen Alutec Huftarøy Rundt. Der er det imidlertid langt spedere på deltagerlisten. Per i dag teller doublehanded-listen kun tre båter, mens det i klassen for solo-seilere er kun en påmeldt seiler.

Reglene sier at det må starte minst seks båter for at regattaen skal være tellende på SEILmagasinet Shorthanded-ranking. Påmeldingsfristen løper ut i kveld kl 22:00…

Labert i Stavanger

Heller ikke lenger syd på Vestlandet er det full halleluja-stemning. 8. mai starter seilerne i Stavanger-området sin shorthanded-sesong med Arsgrunnen Shorthanded. Der er det også to shorthanded-klasser, og i likhet med lengre nord, teller solo-klassen kun én seiler. I doublehanded-klassen er det tre påmeldte båter og i Express shorthanded en båt.

Seilforeningen 1928, som arrangerer Arsgrunnen Shorthanded, har utsatt påmeldingsfristen til torsdag 5. mai kl 23:00.

Spennende Norges-debut

Det er med andre ord i Helly Hansen Skagen Race det store åpningstrykket blir, og blant de påmeldte båtene er det nok størst forventning knyttet til Rune Aasberg (Bundefjorden) og Simen Løvgrens (Asker) nye Class 40, «Solo 2», som debuterer i norsk farvann. Båten er en av de raskeste og mest avanserte Class 40-ene i den internasjonale flåten.

Duoens endelige mål for sesongen er Normandie Challenge Race i høst. HH Skagen Race blir derimot deres første føling med det nye vidunderet. Værvarselet er imidlertid ikke akkurat hva de hadde håpet på; det er meldt relativt lett vind fra sør.

Nordlig frisk vind stod nok atskillig høyere på ønskelisten deres…

Vil forsvare posisjonen

Før sesongen er det Elling Rishoff fra Asker som troner øverst på rankinglisten, mens det i konkurransen om å bli Årets Shorthanded-seiler er helt blanke ark for alle. I denne konkurransen er det seilernes fire beste resultater gjennom hele sesongen som teller. I 2015 delte ekteparet Arild og Anne Heldal (Røyken) denne tittelen – og Anne ble da selvsagt også årets kvinnelige shorthanded-seiler.

Elling Rishoff er på plass i HH Skagen Race for å forsvare posisjonen sin i toppen, mens «the Heldals» har valgt å stå over HH Skagen Race. Rishoff seiler sammen med sønnen Øyvind.

Det er kun Elling Rishoff og Rune Aasberg blant de 10 høyest rankede som stiller til start i årets HH Skagen Race, som spenner over et vidt spekter av båttyper – fra Ole Christian Gahr Vordal (KNS) og Per Ferskaug (Røyken) i den største, en Marten 49 ved navn «Yani», til Eira Naustvik (Asker) og Grete Valstad (Oslo) i deres Albin Nova «Eira».

Kryss til Brofjorden

Selv om ikke Rune Aasberg og Simen Løvgren jubler over værmeldingen, gjør nok mange andre det. Det er varslet oppholdsvær og delvis sol og 3–6 m/sek sønnavind. Det betyr at det kan bli en spennende kryss ned langs svenskekysten til Väderöarna og Brofjorden Angöring – før de stikker over til Skagen..