ÅRETS SHORTHANDED-SEILER 2021: Etter en imponerende innsats i Zhik Hankø OneStar ble Tim Sandberg fra Tønsberg Årets shorthanded-seiler 2021.

Tim Sandberg ble årets shorthanded-seiler 2021

Tim Sandberg stod overfor en vanskelig oppgave i Zhik Hankø OneStar dersom han skulle kunne bli årets shorthanded-seiler, men alt gikk veien for ham. Og det var ikke uten grunn.

Publisert Sist oppdatert

Shorthanded-paret Sigmund André Hertzberg fra Oslofjorden Seilklubb og Tim Sandberg fra Tønsberg Seilforening har hatt en enestående sesong med mange store seire i år. Før Zhik Hankø OneStar hadde de samlet nok poeng sammen til å kunne dele på tittelen årets shorthanded-seiler 2021, men i soloseilasen OneStar, som var en av sesongens siste, kunne bare en av dem seile.

– Det var ingen tvil om at Tim var den av oss to som hadde best sjanser til å gjøre det godt i OneStar, så derfor ble vi enige om at han skulle seile, sier Sigmund André, som er eier av Sun Fast 3300 «Hyrrokin» som de to seiler sammen i.

Nesten umulig oppgave

Ved å seile Zhik OneStar hadde Tim kun en nærmest teoretisk sjanse til å passere skipperen sin og bli eneinnehaver av tittelen årets shorthanded-seiler 2021. Da måtte han vinne og det måtte delta minst 20 seilere i klassen. Da ville Tim kapre nok poeng til å høyne sin egen poengsum og passere Sigmund André.

Og nettopp det skjedde: Tim vant og det deltok 20 seilere! Dermed var det klart at Tim Sandberg hadde blitt årets shorthanded-seiler 2021.

Det var imidlertid ingen tilfeldighet at så skjedde.

– Definitivt ikke. Det var ikke slik at han bare lånte båten og stilte opp på Hankø. Han brukte hele uken i forkant på å sette opp båten for soloseiling, trene, legge opp vær-ruting og forberede seg. Han stilte veldig godt forberedt på Hankø og det betalte seg. Og det var veldig morsomt og fortjent, sier Sigmund André Hertzberg.

Med seieren i Zhik Hankø OneStar slo Tim skipperen sin med 30 poeng. Tredjeplassen delte sønn og far Yngve og Asbjørn Lønmo fra Hurum, mens nok en duo, Marius Løken fra Røyken og Truls Haug fra Son, delte 5. plassen.

Christine Walder for fjerde gang

Blant damene var nok en gang Christine Walder fra Bærum best. Hun har tidligere vært Årets kvinnelige shorthanded-seiler i 2016, 2018 og 2019 – og nå for fjerde gang i 2021. Dermed har hun like mange titler som Kristin Songe-Møller fra Asker har siden kåringen startet i 2007. Totalt ble Christine nummer 17.

CHRISTINE WALDER: Årets kvinnelige shorthanded-seiler for 4. gang.

På plassene bak Christine fulgte Gina Lillemork Nilsen fra Drøbaksund og Bente Vikenes fra Asker – totalt på henholdsvis 22. og 23. plass.

Willy Forland best i vest

Willy Forland fra Ran Seilforening ble beste seiler fra Vestlandet med en 11. plass. På plassen bak følger Harald Matland fra Nordhordland. På 16. plass og som tredje beste seiler i vest kom Kåre Forland fra Ran, som gjerne seiler sammen med Willy med samme etternavn.

Shorthanded-seiling på vei opp

I alt har 533 seilere kapret shorthanded-poeng i årets regattaer. Det er 79 flere enn i 2020. Dette er også det høyeste antallet noen gang. I 2012 var det riktignok flere seilere, 542, men da talte shorthanded-rankingen også svenske poengfangere som deltok i rankinggivende regattaer. Nå telles kun norske seilere.

Interessen for shorthanded-seiling er med andre ord for oppadgående.

Antall kvinnelige deltagere har økt så vidt. I 2020 deltok det 40 – i år var det 42 damer som kapret rankingpoeng.

Årets shorthanded-seiler 2021 – Se hele listen