Shorthanded-debatten fortsetter

Sikkerhet er skippers ansvar, sier NORLYS

Sikkerhet er skippers ansvar, sier NORLYS

Publisert Sist oppdatert

– Sikkerhet er uavkortet skippers ansvar. Obligatorisk sikkerhetskus har ført til økt fokus og bevissthet omkring temaet, og det er naturlig at diskusjonen nå trekkes videre. De konkrete spørsmålene Per Ottar Skaaret trekker opp i slutten av intervjuet er relevante og fortjener oppfølging i de rette fora. Reglene i respittsystemet kan ha betydning, men er ikke sentrale for sikkerheten ved regattaseiling med begrenset mannskap, sier Håvard Ravn Ottesen, leder av klasseklubben NORLYS, som administrerer LYS-systemet

Han forklarer hvordan systemet er bygd opp:

– LYS-systemet administreres av et norsk, demokratisk valgt styre og ekspertpanel (LYS-komiteen). Systemet er trolig det beste empiriske målsystemet som finnes. Både med tanke på utbredelse og bredde i blant seilerne. LYS har den unike verdien ved at systemet gjennom demokratiske kanaler videreutvikles og tilpasses våre egne behov. NORLYS kommer til å gjennomføre en brukerundersøkelse for å få innspill fra alle LYS-seilerne i 2007. Forutsigbarhet og stabilitet er avgjørende for tilliten til LYS systemet og klasseklubben. NORLYS- vil derfor så langt som mulig unngå å gjøre spontane endringer i løpet av sesongen.

– LYS-systemet tjener et vidt spekter av seilere, fra de ivrigste regattaseilere med topp utstyr og samkjørt mannskap, til den sporadiske deltager i klubbens lokale onsdagsseilas. Shorthanded-seileren er en viktig gruppe i dette store bildet, fortsetter Ottesen.

– NORLYS innførte i år muligheten for å operere med to forskjellige målebrev, der det shorthandedmålebrevet beskriver båtens utrustning ved shorthanded seilas. Dette som eksempel på hvordan systemet kontinuerlig tilpasses behovet. Skaarets ønsker om større favorisering av i forhold til spinnaker er viktige innspill som LYS-komiteen vil ta i betraktning i sin løpende vurderer behovet for tilpasninger av regelverket. LYS-komiteen vil legge frem sine forslag til regelendringer for NORLYS styre i god tid før neste sesong. Endringsforslagene skal kvalitetssikres gjennom innspillsrunder og vurderinger og endelig godkjennes av NSF før de foreligger i ny, revidert form før neste sesong, opplyser Håvard Ravn Ottesen.

Har du meninger om temaet så benytt kommentarfeltet nedenunder eller benytt SEILmagasinets debattforum.