KRYSS: Det kan bli mange timer på rekka før Danmark kommer til syne.

Disse kan vinne Skagen Race

Onsdag starter regattaen fra Holmestrand til Danmark. Det kan bli en lang kryss som vil gi noen båter fordeler.

Publisert Sist oppdatert

Skagen Race har gitt noen spesille resultater opp gjennom tidene. Noen ganger har det blitt en regatta på trikkeskinner fra start til mål. Under forhold med god stabil vind og stikk i skjøtet så vil tunge båter med lang vannlinje dra fordeler. Båter som er sjanseløse i lett vind, og har derfor lavt måletall i forhold til størrelsen.

Mye kryss

Prognosene sier en lang kryss til Danmark. Ut Oslofjorden kommer vinden rett i mot, hvor slag på vinddreininger kan avgjøre. Her vil båter med god høyde på kryss ha en fordel. Nedover svenskekysten vil vinden sannsynligvis dreie mot sydvest. Om båtene etter hvert kan slippe litt ut på skjøtet, vil båter som mangler litt på høyden kunne knipe litt innpå.

Shorthanded-klassen

Om vi ser på båtlengde sammenlignet med måletall så er Håkon Hjorthøy med sin Grand Soleil 43 en favoritt i shorthandedylassen. Men Hjorthøys tidligere shorthandedpartner Marius Løken har en enda raskere båt, en Dehler 44, men også høyere måletall. Begge disse båtene går som godstog på kryss.

Hans Jørgen jr Bauck seiler en Hallber-Rassy 342, en båt med samme måletall som First 31.7, og blandt de laveste i shorthandedylassen. Hallber-Rassy 342 er også en god båt på kryss, og kan hevde seg bra.

Om det blir mye skarp slør, og mindre kryss vil Knut Helmundsen med sin Bavaria 42 Ocean ha en fordel. Båten har et enda lavere måletall enn Hallber-Rassy 342.

Det deltar 42 båter i shorthanded-klassen. Det er rekordmange.

RASK: «Illuminati» vant begge seilaser nettopp i Oslofjorden Rundt og er en båt som kan dra fordel av forholdene.
FORDEL: Hanse 430 er en båt som kan dra fordel av været. Lang vannlinje, gode kryssegenskaper og lavt måletall.

NorRating-klassen

88 båter er påmeldt i NorRating-klassen, noe som kan tyde på at båteiere sliter mer med å få med mannskap nå etter Covid enn i 2019 da det deltok 148 båter i denne klassen.

Det er store sjanser for at Kenneth Bjørklund med sin 76-fots lange «EnderPearl» vil bli første båt i Skagen havn. Spørsmålet er om de er tidlig nok til å ta seieren. Når en båt skiller seg så mye fra andre så blir det mer snakk om flaks. Om de mindre båtene får gunstige forhold etter at «EnderPearl» er i mål, så taper de, men blir det motsatt. Vinden løyer og de mindre båtene bruker lang tid, så har «EnderPearl» en stor fordel.

Henning Hansen med X-442 «Pixeline» må vel være fornøyd med værprognosene.

Om store båter med lavt måletall er vinneroppskriften så deltar det to Hanse 430 som kan dra nytte av forholdene. Per Arne Skjeggestad seilte raskt med sin First 42 fra 80-tallet under Hollenderseilasen. Det er en bra kryssbåt med gunstig måletall.

Thomas Robberstad i Swan 45 OD «Zorro» er en rask båt, men har også et høyt måletall.

KRYSS: «Pixeline» har vunnet mye opp gjennom årene og kan gjøre det på ny.
TØFFING: Mikael Khei viste i 2019 at han ikke lar seg skremme.

Seiler alene

Fem båter er påmeldt i singlehanded-klassen. De kan få en lang og tøff regatta. Mikael Khei var en av få som gjennomførte i 2019 hvor det ble ekstremforhold. Han seiler en Albin Nova fra 80-tallet som er en god kryssbåt.

Av 161 påmeldte båter er det bare to kvinnelige skippere. Charlotta Jonsson seiler doublehanded, men Eira Naustvik er enda tøffere å seiler alene.

Spennende båter

Hadde det blitt mye slør, eller lettvint, så kunne Aron Heimonen hevdet seg med Bundefjorden Seilforenings ungdomsprosjekt, «Hotshot», en Selges 32. Den lille båten skal være en av de raskeste båtene i NorRating-klassen, men vil bli straffet av værprognosen.

Jan Birger Jansen seiler en splitter ny Dehler 30 OD. Dette er en båt på 30-fot som kan sammenlignes med Sun Fast 3300, men er utviklet uten tanke på måletall. Dehler 30 OD har et måletall som sier den skal holde farten til 40 og 50-fotere. Det vil den ikke klare på en regatta med stort sett kryss.

Det blir også spennende å følge Terje Gilje-Sørnes og Tor Hove i JPK 1030 «Eureka». Dette er også en sammenlignbar båt med Sun Fast 3300, men har litt lavere måletall.

Du finner påmeldingslisten her.

KUL: «Eureka» her tatt turen fra Stavanger for å seile Skagen Race.
ENORM: Det er ingen tvil om hvem som vil komme først i mål.

.