Slik vinner du Færder’n i år

Lite vind og motvind. Lite strøm og motstrøm. Dette er hovedbildet av årets Færder, og seiersoppskriften får du her.

Publisert Sist oppdatert

-    Den som treffer riktig på strømvirvlene vinner årets Færderseilas. Husk at en halv knop strøm utgjør nesten 1000 meter i timen, sa oceanograf Lars Petter Røed på Færderseilasens skippermøte torsdag ettermiddag.

Han kunne opplyse om at strømmen følger tidevannet. Det er høytrykksentre over Skagerrak og Østersjøen, og det ventes lette og lokale vinder. Derfor blir strømmen avgjørende. Den går stort sett innover fjorden, slik det er vanlig når tidevannstabellen definerer vannstrømmen. Men det finnes visse unntak, og den som klarer å dra nytte av strømvirvlene kan tjene mye i forhold til konkurrentene.


Starten

Når starten går for de første båtene fredag klokken 12, er det nesten ingen strøm inne i fjorden. Muligens går den svakt utover. Utover ettermiddagen og kvelden går strømmen svakt innover, men det er mulig å få medstrøm på vestsiden av Indre Oslofjord utover kvelden.

Drøbak

I Drøbaksund er det høyvann klokken 14, og strømmen setter innover med opptil en knop på østsiden av fjorden. Senere avtar strømmen utover ettermiddag og kveld, og rundt Håøya kan man få virvler av medstrøm.

Breiangen

Mye taler for årets Færder avgjøres fra Filtvedt til Slagenstangen. Her går det i alle fall kraftig strøm innover midt i fjorden, men på begge sider finnes muligheter. Langs Jeløya finnes det utovergående strøm helt inne ved strandkanten. Strømmen går også utover fra Dammensfjorden, slik at du får medstrøm vest av Mølen.

Bastø

Vest av Bastø går strømmen utover om kvelden fredag. For å komme inn i den sørgående innenfor Bastø er du imidlertid nødt til å seile i motstrøm enten du velger det østre løpet langs Jeløya eller det vestre i Drammensfjorden. Ingen som deltok på skippermøtet vil gå øst for Sletter og Rauøy, der strømmen går kraftig innover om natten.


Bolærne

Også ved Bolærne dannes det strømvirvler som gir medstrøm om du går kloss i øyene. Men også her må du krysse motstrømsbelte for å komme til Tristein ved Færder. Det er ute ved Færder strømmen går sterkest. Den kan komme opp i godt over en knop, og setter vestover fra Hvaler mot Færder. Innenfor (vest for ) Færder går den sørover, og gir dermed medstrøm på vei ut.

Solgangsbris

Vinden blir laber, som tidligere meldt på seilas.no. Fra starten klokken 12 er det ventet et lett drag fra sør, som vil øke på utover ettermiddagen og kvelden, til den dabber av fra 22-tiden. Rundt midnatt kan det bli veldig stille både i indre og ytre Oslofjord, inntil solgangseffekten (oppvarming av land med termiske effekter) gjør seg gjeldende lørdag formiddag.

Tåke, dis og skydannelser vil være avgjørende for kraften i solgangsbrisen, og det ligger mye tåke i Skagerrak. Mye sol og varme vil gi mer vind enn tåke og skyer over land. På grunn av det høye trykket over havet, er det ventet lite nattbris (motsatt termisk effekt av solgangsbris).