Sørg for at utstyret virker

VHF: Det er når du trenger det, at det er viktig at signalene fra VHF-apparatet ditt rekker klare og rene ut til dem som skal motta dem.
GJENNOMFØRING: Et eksempel på en god gjennomføringer for VHF og andre kabler mellom mast og dekk. Koblingspunktene skal være godt beskyttet for vær og vind. Det fins også andre, gode løsninger.
ET SÅRT PUNKT: Et sårt punkt for VHF -abelen er der den går gjennom masten. Det er viktig å hindre at den ikke gnager mot metall, for med tid og stunder slites ytterdelen av kabelen bort og skjermingen kommer i kontakt med masten. Ikke bra verken ...
KABELDIMENSJON: Her ser du forskjellen på RG58 og RG213. Sistnevnte er det beste valget for antenneledningen til toppen av masten.
KORROSJON: dette er et eksempel på kontaktpunkter som er så korrodert at de påvirker signalet. Her må det vedlikehold og kanskje utskifting til!
UNDER DEKK: En skjøt under dekk er betydelig mindre utsatt enn et punkt ute. Denne har stått urørt i 12 år.
FORSEGLET: Her er antennefestet i toppen av masten forskriftsmessig beskyttet med vulkteip godt over kontakten og inn på antennen.
SPLITTER: En VHF splitter demper signalet noe. Et problem i tillegg er at den er avhengig av strøm for å virke. Det betyr at nok et punkt som må være i orden for at ditt mayday-signal skal komme klart ut.
PUSSE RENT: Med et 400-papir pusser du lett på innerlederen og skjermingen i kontakten. Det er viktigst for kontaktpunktene ute, men også de under dekk får et belegg over tid, spesielt i varme og fuktige strøk.
UBRUKELIG HYLSE: En slik hylse som eneste beskyttelse over kontakten mot vær og vind ute, er ikke holdbart. Om ikke elementene slipper inn ovenifra, gjør de det i hvert fall fra undersiden. Sørg for noe mer varig. Men først må du sjekke at ...
VULKTEIP: Vulkteip er bra for elektriske ledningsfester. Viktig å dra den ut i dobbel lengde før du surrer den rundt.

Livsviktig vedlikehold av VHF-antennen

VHF-en er noe av det viktigste sikkerhetsutstyret du har om bord. Hold det i orden og sørg for at det virker. Alltid.

Publisert Sist oppdatert

– Gunnar, på tide å kalle på Sara Marie. Vi skulle jo snakkes ved 11-tiden for å høre hvordan de ligger an i løypa. Tror ikke de er så langt unna, for jeg hørte de snakket med «Onyx» i sted.

– Sara Marie, Sara Marie, Sara Marie, dette er Blue Jay, Blue Jay, Blue Jay på kanal 16.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER