EM i seiling

Helene Næss og Marie Rønningen.
Helene Næss og Marie Rønningen.

Store seildager venter

Med EM i OL-klassene Finnjolle, 49er, 49erFX og Nacra17 samt Star, går vi en spennende uke i vente, med norske seilere i viktige roller.

Publisert Sist oppdatert

Finnjollene holder sitt EM i Hellas. Regattaen starter i dag og er viktig for Anders Pedersen. I potten ligger fire OL-plasser til Tokyo. En av dem bør Anders Pedersen kapre.

Anders Pedersen
Anders Pedersen

OL-klassene 49er, 49erFX og Nacra17 starter sitt mesterskap på OL-banene fra 2012 i Weymouth i dag. Tønsberg-jentene Helene Næss og Marie Rønningen skal forsvare sitt EM-gull fra i fjor, men møter både nummer 1 og 2 på verdensrankingen fra henholdsvis Brasil og New Zealand. Det er 58 båter i klassen og mange tar denne regattaen som en viktg del av forberedelse til OL 2020.

I 49er stiller brødrene Tomas og Mads Mathisen. De har ennå ikke hatt det store gjennombruddet i klassen, men har oppnådd enkelte gode resultater. Nå kjemper de for plass i troppen til prøve-OL.. Regattaen skal foregå i hele syv dager, der det er fire dager kvalifisering, tre dager finale med siste dagen inkludert medaljerace (topp 10).

– Vi har seilt i for det meste alle retninger her i England, unntatt østavind som var meldt til uka. Det er mulighet for en del vind og utfordrende bølger da retningen er rett fra åpent hav. Planlagt er det totalt 20 race fordelt på syv dager. Dette blir en psykisk og fysisk uke for alle. Vi gleder oss, sier Risør-brødrene.

Mads og Tomas Mathisen klare for EM.
Mads og Tomas Mathisen klare for EM.

I Nacra17 har vi to lag på vei oppover. Nicolas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen har mest erfaring i klassen av de norske, men Tiril Bue og Mathias Mollatt puster dem i ryggen etter Mollatts lange skadeavbrudd.

90 båter fra 20 nasjoner

Starbåtene starter sitt mesterskap på Gardasjøen 15. mai. EM inngår i år for første gang i SSL (Star Sailors League) og seilerne konkurrerer dermed om en samlet premiepott på USD 100 000 som skal deles ut etter SSL-finalen på Bahamas i desember. Startlisten er som et «Hvem er Hvem» i kjølbåtseiling med minst 20 verdensmestere i Star, fem OL-medaljører og ti tidligere OL-deltakere. Eivind Melleby og Josh Revkin har gull og sølv fra de to siste VM og topper Star-seilernes ranking, og må finne seg i å tilhøre favorittgruppen i mesterskapet.

Eivind Melleby/Joshua Revkin tok VM sølv i 2018.
Eivind Melleby/Joshua Revkin tok VM sølv i 2018.