La Solitaire du Figaro starter i morgen

Stjernespekket deltagelse i Frankrikes eldste soloseilas

Stjernespekket deltagelse i Frankrikes eldste soloseilas

Deltagerlisten er som å lese et «hvem er hvem» innen fransk shorthandedseiling. Ordene er blitt sagt i forbindelse med starten på La Solitaire du Figaro – Frankrikes eldste shorthanded-regatta – som starter i morgen.

Publisert Sist oppdatert

Seks tidligere vinnere av tilsammen 10 regattaer – La Solitaire du Figaro går av stabelen årlig – stiller til start blant de i alt 52 soloseilerne som deltar i identiske Bénéteau Figaro II-båter. Den største stjernen av dem alle – og også en av de soleklare favorittene – er Michel Desjoyeaux, som har vunnet regattaen tre ganger tidligere – og som mange vil huske som vinneren av Vendee Globe tidligere i år. Han deltar for 11. gang i La Solitaire du Figaro.

FARGERIK PROLOG. Regattaen ble innledet med en «prolog» i går – en baneseilas på 16 nautiske mil – der de 52 båtene utgjorde et flott og fargerikt syn da de seilte inn mot mål på den siste unnavindsleggen.Ikke bare har spinnakrene farge – både båter og seil for øvrig er kreativt dekorert med sponsorlogoer og identifikasjonssymboler.

Først i mål kom Jérémie Beyou i båten BERNARD PAOLI, 29 sekunder foran Fréderic Duthill i BBOX BOUYGUES TELECOM. Beyou deltar for 10. gang og vant regattaen i 2005. Dutill deltar for 6. gang og har en 2. plass fra 2007 som sin beste prestasjon.

Favoritten Desjoyeaux endte på 7. plass – 7 minutter bak vinneren.

4 ETAPPER. Prologen teller ikke i den egentlige regattaen. Det er først når de legger ut på den første av de fire etappene at alvoret begynner. Første etappe går fra Lorient i Frankrike til La Coruna i Spania – en distanse på 345 nautiske mil over Biskayabukten – litt lengre enn Watski Skagerrak TwoStar med andre ord.

20 nautiske mil lengre er 2. etappe, som som går fra La Coruna til Saint Gilles Croix de Vie – tilbake over Biskayabukten. Derifra fortsetter racet til Dingle på vestkysten av Irland, en etappe på 485 n mil.

Avgjørelsen faller så på 4. etappe – fra Dingle til målgang i Dieppe i Frankrike. Det er en distanse på 511 n mil, som inkluderer runding av Fastnet Rock, over Irskehavet og så går langs den britiske sydkysten til Isle of Wight, og så til mål i Dieppe.

ROOKIES. Hvert år er det en egen konkurranse mellom årets «rookies» i racet. Det er deltagere som deltar for første gang, og i år er det 15 seilere som debuterer i La Solitaire du Figaro, som regnes som kanskje det viktigste springbrettet for dem som går med håp om å etablere seg som profesjonell seiler i Frankrike.

De aller fleste deltagerne er franske, men det deltar to britiske seilere og en tysk – Isabelle  Joschke – som også er regattaens eneste kvinnelige deltager.

Du kan følge regattaen her.