Store øyeblikk – svarte øyeblikk

Noen norske seilere hadde oppturer i Kiel i dag – andre hadde skikkelige nedturer.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Mathias Mollatt er nå best av de norske seilerne i gullfinalen i Laser.

For Hermann Tomasgaard ga dagens seilaser i Kielerwoche en god følelse og de styrket selvtilliten: To seire kunne den unge Laser-seileren føye til sin etter hvert lange merittliste. Riktignok dreide det seg om sølvfinalen, men det er likevel sterkt av en førstegangs-senior i OL-klassen Laser Standard.

– Hermann slo i dag langt mer rutinerte seilere, og alderen tatt i betraktning ligger han svært godt an i sin Laser-utvikling, sier sportssjef Jan Steven Johannessen om sin elev.

Han kaller dem «guttungene I Laser» og da inkluderer han også Henrik Begby, som med 6. og 8. plass i sølvfinalen heller ikke hadde noen dårlig dag «på jobben». Hermann leder sølvfinalen, mens Henrik ligger på 4. plass.

Skiftende, vanskelige forhold

Dagens seilaser ble preget av svært skiftende forhold, praktisk talt med alle værtyper og et rikholdig utvalg av vindstyrker og -retninger.

– Totalt sett synes jeg gutta seiler veldig godt. Anders Pedersen holder stand i Finnjolle og seilte seg opp en plass sammenlagt – til 13. plass, mens Mathias Mollatt datt en plass ned – til 14. plass i Laser-klassens gullfinale. 5-21-11 var serien hans i dag.

Black out

Den svarteste dagen hadde Kristian Ruth, som fikk svært lite til å stemme under dagens seilaser. I to av dem endte han på sisteplass, mens det ble en 13. plass i den tredje. Det sendte ham ned fra en 9. til en 20. plass sammenlagt,

– Huff, en skikkelig dårlig dag på sjøen i dag. Kom aldri skikkelig inn i noen av racene idag. Var store skift hele dagen, og klarte aldri å treffe en god første kryss. Ble spillende "catch up" hele dagen, skriver han på Facebook-siden sin.

Urutinerte banevalg

– Det er svært jevnt blant de 25 som seiler gullfinalen, og små marginer skiller. Mathias hadde også en blunder i dag (21. plass), og bom-resultatene er kommet fordi de har kommet dårlig ut og gjerne gått motsatt av hovedfeltet. Det er urutinert å stikke lang fra feltet; det er ingen grunn til å tro at de er smartere i veivalget enn alle de andre. Både Kristian og Mathias har fart nok til å holde følge med de beste, så de trenger ikke foreta ekstreme valg, kommenterer Jan Steven Johannessen, som har coachet flere seilere frem til olympiske medaljer i sin trener-karriere.

I Laser leder fortsatt Robert Scheidt fra Brasil, mens en av Jan Steven Johannessens tidligere «elever», svenske Jesper Stålheim, har seilt seg opp til 2. plass.

To lag i Melges 24

Det deltar også to norske Melges 24-lag i Kielerwoche, og i et felt som teller 23 seilere ligger de to lagene anført av Dag Rune Wiksten og Kristoffer Borge på henholdsvis 19. og 22. plass.

I morgen fortsetter Kielerwoche med tre nye seilaser i hver klasse. De seks beste går derifra videre til medal race.

– Sjansene for å få noen norske seilere i medal race forsvant nok i dag, sier Jan Steven Johannessen, som likevel er svært fornøyd med de norske jolleseilerne.

– De presterer over min forventning, sier han.

Flere resultater