Tapte båtsak mot skattemyndighetene

Stein Erik Hagen gikk rettens vei for å omgjøre Skatt Østs krav om straffeskatt etter båtkjøp.

Publisert

Skatt øst ville pålegge Stein Erik Hagens familieselskapp Canica AS en straffeskatt på 18 millioner etter at selskapet krevde fradrag i selvangivelsen på grunn av tap ved båtkjøp, Etter først å ha godkjent fradraget krevde Skatt øst gjennomskjæring da man mente transaksjonene mellom Hagen personlig og selskapet var skattemotivert og ikke reelle kjøp og salg.

Hagen bestilte den 140 fot store seilbåten fra Baltic-verftet i Finland våren 2000. Kjøpesummen ble den gang anslått til rundt 130 millioner kroner. Allerede samme måned ble kjøpekontrakten overdratt investeringsselskapet som kontrolleres av Hagen-familien.

Etter diverse modifiseringer kom den endelige kjøpesummen opp i 209 millioner kroner. Planen var angivelig at båten skulle leies ut på kommersiell basis, blant annet til Hagen selv, men i 2004 solgte Canica AS båten tilbake til Stein Erik Hagen for 130 millioner som var taksten flere uavhengige takstmenn hadde oppgitt for båten. Canica AS bokførte i den forbindelse et tap på drøyt 81 millioner kroner.

 

Idag kom dommen fra Oslo tingrett etter at partene startet forhandlingene i november. Hagens selskap Canica AS tapte på de fleste punkter i skattesaken. I tillegg dømmes selskapet til innen to uker å betale saksomkostnader på nærmere en million kroner til staten ved Skatt øst. Det går frem av dommen at retten ikke trodde på Hagens påstand om at båten skulle leies ut.

Noe gikk også Hagen-selskapets vei i dommen idet man ved ny ligning legger til grunn at tilleggsskatten skal beregnes med 30, og ikke 45 prosent. Skatten blir derfor noe lavere enn det opprinnelige kravet.

- Vi konstaterer at staten vant på de fleste punktene, og er derfor skuffet over resultatet. Vi vurderer nå å anke, sier Hagens advokat, Vidar Strømme i Schjødt til E24.