Tar piratfaren på alvor

Vi gjør alt vi har mulighet til for å unngå piratrisikoen, sier Knut Frostad i Volvo Ocean Race til Seilas.

Publisert

- Vi har et omfattende prosjekt rundt dette og sikkerhet generelt. Selv om pirat-virksomheten i det indiske hav nå får stor oppmerksomhet, er ikke dette den eneste risikoen vi må forholde oss til. Det er også pirat-fare i andre områder (nord for Indonesia, rundt Sri Lanka, etc.), uorganiserte fiskeflåter uten radar, etc. (Kina), værforhold, is, m.m., sier sjefen for Volvo Ocean Race, Knut Frostad

- Det vil ta tid å forklare alt vi gjør, og spesielt med hensyn til det Indiske hav, kommer vi heller ikke til å publisere alle tiltak vi iverksetter. Likevel kan jeg si såpass at det aller viktigste vi foretar oss er å gjøre alt vi har mulighet til for å unngå risikoen. Det betyr i denne sammenheng at vi oppretter såkalte exclusion zones (forbudte områder) som båtene ikke kan seile i. Dettre gjorde vi også på etappen fra Cape Town til India i sist race, og den etappen er ikke ulik den vi har denne gang.

- I tillegg jobber vi med erfarne og profesjonelle organisasjoner og selskap som både er rådgivere og operasjonelle i forbindelse med piratvirksomhet. Vi startet dette før start av siste race org har utviklet det siden den gang. Vi har også tilgang på all tenkelig informasjon fra de ulike organisasjonene som overvåker denne sirksomhetren samt kontakt med de ulike militære institusjoner som er aktive.

- Det som kjennetegner situasjonen er at den på ingen måte er statisk. Det er derfor ikke aktuelt for oss å ta endelige beslutninger om hvilke tiltak vi innfører før vi er ganske nær disse etappene i tid.

- Når det gjelder den siste tids hendelser med kidnapping av seilbåter har vi også nøye fulgt posisjonene for hvor dette inntraff og hva som var seilbåtenes kurs og posisjon før kidnappingen. Vi har registrert at stort sett samtlige av de kidnappede båtene hadde beveget seg inn i et området vi hadde forbudt for våre seilere allerede i siste race. Det betyr selvsagt ikke at vi ikke tror at det er mulig for piratene å bevege seg videre østover, avslutter Frostad.