To mastebrekk stoppet Clipper Race

– En ufrivillig jibb var nok medvirkende til at vi senere mistet masten i Stillehavet, skriver Tore Taraldsvik, eneste nordmann i Clipper Race.

Publisert

STORT BILDE: «Durban» som norske Taraldsvik seiler med. Alle foto: clipperroundtheworld.com.

Tore Taraldsvik, som seiler om bord i «Durban», kom over mållinjen i Qingdao på sin 65 årsdag 14. februar. Etter starten fra OL-byen ti dager senere ble det vindstille og snevær, og seilerne våknet til minst ti cm sne på dekk.

Men så fikk båtene føle opptil vindstyrke 11 ut Gulehavet til de rundet sydspissen av Japan, skriver Taraldsvik.

Her forteller nordmannen om mottakelsen i OL-byen, samt om den dramatiske seilasen videre til Hawaii.

– Det gjorde godt at den mottakelsen hver båt fikk i OL-byen var som om vi var fortroppen til OL-seilasene. Det var rød løper og hundrevis av musikere, særlig typiske kinesiske trommeslagere, og dansere som opptrådte nar båtene kom inn. Qingdao -båten kom sist inn, men det la ingen demper på mottakelsen. Den ble bare overgått av premieutdelingen noen dager senere!

OL-komiteen for seiling brukte Clipper Race som test på opplegget for OL, så OL-seilerne bør ha mye å glede seg over, også på land.

Starten fra Qingdao ble like spektaulær som ankomsten og i tillegg noen titusner tilskuere som ønsket oss fin vind og sikker seilas. Slik ble det ikke.

Like etter starten forsvant  vinden og de fleste båtene måtte ankre opp for ikke å drive inn i hverandre eller inn i trafikksonen.  Og neste morgen våknet vi opp til snø på dekk.  Moralen ombord sank neste til temperaturen ute, null.

Mistet masten

Nok vind ble det senere ned Gulehavet og en ufrivillig jibb ble en tøff på kjenning for mast og rigg. Det var derfor stor glede ombord da vi rundet sydspissen av Japan og fikk soloppgang i Stillehavet. Etter noen dager fikk vi fin surfevind og «Durban»  logget opptil 23 knop. 

Men det ble en nedtur for hele flåten at westernausralia.com i mistet halve masten etter noen dager i Stillehavet og måtte bryte racet. Dramatisk, men lykkeligvis ingen skadet eller verre....

Stoppet racet

Så, 800 nm fra Hawaii opplevde vi det samme, «Durban»  mistet mast og rigg i Stillehavet. Vi hadde heller ikke mye vind og det hele skjedde som i sakte kino. WA kunne sette opp en nødrigg, men vi ble helt masteløs og heldigvis uten skader på mannskap. Men i en slik situasjon stopper Clipper all kommunikasjon fra båtene for først å informere alle pårørende. Og med to mastebrudd bestemte Clipper å stoppe racet og få alle båtene sikkert inn til Honolulu.

Powered by Labrador CMS