Tre youtubere bygger båt

Tre youtubere som bygger båt

Tre ulike Youtube-seilere har parkert seilerskoa for å bygge båt. De har tatt svært ulike valg for byggemetode, varighet og kostnader. Alle tre byggeperiodene kan følges fortløpende gjennom videoer på Youtube.

Publisert

Bygger moderne seilbåt fra bunn av

SEILmagasinet har tidligere skrevet om RAN Sailing som er det svenske paret Malin Löf og Johan Hammarlund. De startet å seile i 2016 og har blant annet seilt i Alaska og over atlanterhavet med to ulike båter, Ran 1 og 2. Nå er det i gang med å bygge Ran 3 fra bunnen av. Deres to tidligere båter var en aluminiumsbåt og en Najad. De har tatt med erfaringene fra disse båtene, og bygger en glassfiberbåt ut i fra egne ideer og i samråd med en marinarkitekt. Båten bygges i en låve i sør-Sverige. De dokumenterer prosessen fortløpende gjennom ukentlige Youtube-videoer. Johan er snekker av utdannelse og de er godt i gang med å bygge trerammen for støping av glassfiberskroget.

Bygger prefabrikert glassfiberkatamaran

En annet par som har vist imponerende pågangsmot og bygger båt er Matt and Jessica i MJ Sailing. De har tidligere gjort en omfattende oppgradering av en alumimumsbåt som de endte med å selge etter å ha seilt over atlanteren og til Norge. Flere av videoene deres er fra Norskekysten. I 2021 startet de prosjektet med å sette sammen en katamaran som kom i prefabrikkerte skrogdeler fra Vietnam. De har laget videoer som viser en ferdig søsterbåt. Katamaran settes sammen i et lagertelt i USA. Prosessen blir fortløpende filmet og paret publiserer ukentlige oppdateringer på Youtube. De forklarer i tidligere videoer hvordan de ved å gjøre mye av jobben selv, skal få redusert prisen sammenlignet med en katamaran fra en av de anerkjente produsentene. De ønsker også å få en betydelig raskere, sterkere og lettere katamaran enn de typiske masseproduserte katamaranene. Det kan kanskje bli vel mange videoer med støping av glassfiber, men de har heldigvis kommet så langt at det er mulig å se de episodene som interesserer mest.

Får båten bygd ved anerkjent verft

Det siste paret som bygger båt er Paul og Sheryl i Distant Shores TV. De har valgt den enkleste løsningen å la et verft stå for selve båtbyggingen basert på valgt seilerparet tar. Paul and Sheryl har lang erfaring som heltidsseilere, og de har eid flere båter tidligere. Det er KM Yachtbuilders i Nederland som bygger båten. I motsetning til faste tidsintevall for videoer har paret valgt en mer temabasert tilnærming hvor de enkelte filmene for eksempel dokumenterer bygging av skrog og valg av treverk for interiør. Mange år med aktiv seiling har gjort at paret har mye erfaring som grunnlag for valg av løsninger. I båten som er under bygging har paret valgt en hybrid drivlinje. KM Yachtbuilders har vist stor åpenhet i forhold til å vise hvordan de bygger alumuniumsbåter. Her vises i detalj hvordan båten bygges designes og bygges opp.

Produksjonstid

Produksjonstiden har sammenheng med valgt metode og kostnad. RAN sailing vil bruke år før ferdig båt.MJ Sailing vil bruke kortere tid, men det vil fortsatt gå år. Distand Shores TV har ferdig båt i underkant av et år, og hvis alt går etter planen vil de være å se langs norskekysten denne sommeren.