Tropisk stemning på Hvaler

Den tredje regattaen i Union Race ble avholdt utenfor Skjærhalden på Hvaler lørdag, i knallvarmt sommervær med vindstyrke fra stille til liten bris.

Publisert

SEILGAL: Melges 24 med Per Helgesen og kameratene vant racing-klassen i den svake vinden. T. H. mange hadde tatt turen til Homlungen fyr for å overvære starten. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

Skjærhalden;

Sommeren var så visst tilbake på Østlandet da Østfold- og Strømstad-seilerne gjennomførste sin tredje seilas i Union Race, som er navnet på totalt fire regattaer i det norsk-svenske grenselandet.

Tilsammen stilte 50 båter til start, fordelt over klassene Kuttere, skøyter, klassiske båter, shorthanded-seilere, flerskrog og LYS. Sistnevnte var delt inn i to klasser; tur og racing. Hvaler seilforening og Fredrikstad seilforening sto sammen om regattaen, som hadde start rett utenfor Homlungen fyr og målgang inne ved Skjærhalden Rorbuer. Det ble seilt etter Gundermetoden, det vil si at den antatt tregeste båten, (med lavest LYS-tall) starter først, så den nest tregeste, og så videre. Istedet for å regne ut korrigert tid etter målgang, får seilerne altså handikapptillegget ved starten. Førstmann i mål er dermed vinneren.

Racing-klassen var den største klassen med 17 båter, og i den svake vinden vant Per Helgesen med sin Melges 24 «Seilgal» på tiden 03.13.30.Toer ble Havtonneren «Team Six Pack» med Martin Kamperhaug, foran Elan 40 «Venus» med Grete Norli som skipper.

Av de tolv båtene i turklassen vant X-95 «Xita» med Tom Opsahl foran X-362 «X´est la vie» med Ketil Fridheim og Øyvind Nilsen med  Bavaria 38 «Emanon».

Av de tre shorthanded-båtene vant Smaragden «Hanna» med P. B. Brænne, mens «Cauta» vant skøyteklassen foran «Løperen» med Knut Sørensen og «Josefa» med Lars Henning Engblad. Her stilte seks båter i klassen.

I klassen for kuttere stilte ti båter, med Kari Anne Arnesen som vinner foran Frank Pettersen og Elisabeth Tunsli.

I klassene for klassiske båter og flerskorg var det kun én deltaker i hver klasse, med henholdsvis «Alaska» og «Liv» som begge fullføret og dermed fikk førsteplassen.

Lørdag kveld var det duket for stor seilfest på rorbuene, med musikkunderholdning og premieutdeling.

Den siste av de fire Union Race-regattaene holdes i Skjebergkilen ved Sarpsborg 19.september. Før sommerferien ble Kostervalsen og Bedriftseilasen gjennomført av henholdsvis Strømstad og Fredrikstads seilforeninger.

Les mer på hjemmesiden til Union Race.

Se var store billedserie fra lørdagens regatta ved å klikke på linken til billedspesialen under.

«SIXPACK»: Halvtonneren med den rosa spinnakeren kom inn som toer i racingklassen.