Rundt Kapp Horn i Storm

Yannicke Besthaven blir jaget av Charlie Dalin. De to første Vendee Globe-seilerne vil runde Kapp Horn natt til 3. januar.

Publisert
LEDER: Yannicke Besthaven har holdt seg i tet hele denne uken, men fikk ikke det store forspranget som det så ut som at han skulle få før jul.

Kapp Horn vil bli slik dette beryktete stedet ofte er beskrevet. Godt Vendee Globe-seilere seiler fra vest til øst, og får været med seg. Et lavtrykk er på vei nord fra, og det kan gi vindkast på opp mot 60 knop fra nordvest, samt syv meters bølger for to to båtene i tet. Yannicke Besthaven og Charlie Dalin har holdt høy fart siste uken, og økte ledelsen på feltet av syv båter bak.

Fremdeles åpent

Dalin ligger 138 nm bak Besthaven, og holder en høyere fart for øyeblikket, men ingen av de to båtene har en så stor ledelse at pallplassen er sikret. Etter at hornet er rundet skal de passere utfordrende områder, først St. Helena høytrykket, så Stillebeltet, og til slutt høytrykket over Azorene.

PROGNOSE: Yannicke Besthaven ligger 500 nm øst for Kapp Horn. 2. januar vil både han og et lavtrykk passere punktet.

Høy fart nordover

Bye tyder på at de to første båtene får raske forhold i Sør Atlanteren. Vinden vil vri fra nordvest, over på syd, og så fra øst igjen. Spørsmålet er om båtene vil velge korteste vei, på innsiden av Falklansøyene, eller ta en stor bue syd for Kapp Horn, og unngå det verste av lavtrykket. Dette vil gi en lengre vei, men lavere risiko.

To tredeler

Båtene i tet er inne i den siste tredelen av regattaen. Holder de samme fart som frem til nå, så vil de første båtene bruke ca 78 døgn, og være i mål i starten av februar.

En stor del av båtene henger overraskende godt med og minst ni båter har fremdeles en sjanse på å havne på pallen.

Sebastien Destremau ligger sist i feltet, 6200 nm bak båten i tet, og er eneste båt fremdeles i Det Indiske Hav.

Vinnere og tapere

Damien Seguin er ukas helt. Selv om Thomas Ruyant har tatt tredjeplassen fra Seguin så har franskmannen seilt svært fort, selv uten foiler, og med bare en hånd.

Båtene uten foiler klarer seg fremdeles godt. Fire av de ni beste mangler foiler.

Pip Hare imponerer stadig, men en over 20 år gammel båt har hun i løpet av uka passert to båter med foiler, bare på båtfart. Pip Hare ligger nå på en 15. plass. Men bak kommer Jeremie Beyou og vil nok seilte forbi Pip før Kapp Horn er rundet.

Det er heldigvis ingen som peger seg ut som tapere denne uken. Det har ikke vært noen alvorlige hendelser, og heller ingen store strategiske bomerter.

HELT: Damien Seguin mangler både hånd og foiler, men det har ikke stoppet ham.